Fej fej mellett az MSZP és a Fidesz

Fej fej mellett áll a két nagy párt a közvélemény-kutatók legfrissebb adatai szerint. Szoros versenyben csak az MSZP és a Fidesz jutna be a parlamentbe jövőre a mostani mérések alapján.

A Gallup szerint a teljes népesség körében a Fidesz két százalékkal vezet, de a biztos pártválasztóknál az MSZP egyszázalékos előnyét mérték. A Mediánnak a HVG megbízásából készített kutatási eredményei szintén szorosak. Eszerint mára a két nagy párt potenciális szavazótáborának 63 százalékát tudja mobilizálni, korábban a Fidesz-hívek jóval aktívabbak voltak az MSZP-seknél.

Ez a magyarázata annak, hogy ebben a hónapban már a választani tudó “biztos” szavazóknál is zárult az olló: július-augusztusban ebben a körben még 17 százalék volt a Fidesz előnye, ami szeptemberben 9-re, októberben pedig már 4-re csökkent (48, illetve 44 százalék).

A teljes népességben és a “biztos” szavazók közt is hajszálra ekkora különbséget mért a Medián (34-30, illetve 42-38 a Fidesz javára). A pártok kormányfőjelöltjeinek megítélése is szorossá vált: Orbán Viktor négy százalékot rontott, Gyurcsány Ferenc ugyanennyit javított szeptember óta, így az állás most 48-47 a Fidesz-e! lnök javára.

Az ötszázalékos parlamenti küszöböt most egyetlen más párt sem lépné át, az SZDSZ támogatottsága a határozott pártpreferenciával rendelkezők között is mindössze 3 százalékos -olvasható a Népszabadságban.