Fehérneműre vetkőztetik a pénztárosokat – RTL Híradó

Fehérneműre vetkőztetve vizsgálják át az egyik áruházlánc pénztárosait, ha jelentős hiánnyal zárják a kasszát – ezt állítja a hipermarket egyik szakszervezeti vezetője. Az RTL Híradó az ombudsmant is megkereste, aki szerint ilyenkor sérülnek az érintettek személyiségi jogai. Az áruházlánc szóvivője azt mondta: előfordult már ilyen eset, de a biztonságiak nem felszólítják, hanem csak megkérik az alkalmazottakat arra, hogy átvizsgálhassák őket.

“Csak annyit közölnek, hogy szereti Ön a kihívásokat? Na, de ennyire? Szóval, ez a probléma.” – Az áruház szakszervezetise arról beszél, hogy a pénztárosokkal felvételkor sem közölték, mi vár rájuk, ha esetleg jelentős hiánnyal zárják a napot.

“Amikor ötezer forint vagy afölötti pénztárhiány keletkezik a műszak végén a pénztáros kollégánál vagy kolléganőnél, akkor bekísérik a biztonsági szolgálatnak a helyiségébe, és ott felszólítják, hogy vetkőzzön le fehérneműre, tehát hölgyek esetében bugyi, melltartó, az urak esetében alsónadrág” – mondta Gutmann Zoltán, az Auchan Alapszervezet Szakszervezeti Bizottságának titkár helyettese.

Gutmann Zoltánt csak a soroksári hipermarketben négy pénztáros kereste meg hasonló problémával, de azt mondja, az áruházlánc más üzleteiben is hallott hasonlóról. Másként látja ezt a hipermarket szóvivője.

“Gyakorlatilag ez együttműködésre való felkérés maximum, amire lehet egyébként nemet is mondani” – mondta Gillemot Katalin, az Auchan szóvivője.
– Valóban arra kérik meg, hogyha megkérik, hogy vegye le a ruháját, és csak a fehérneműje marad rajta?
– Erre vonatkozóan van jogszabály, ami ezt lehetővé teszi.
– Tehát akkor adott esetben igen a válasz?
– Adott esetben volt már ilyen példa.”

Gutmann Zoltán mindenesetre az adatvédelmi biztoshoz fordult, aki válaszlevelében bírálta az eljárást. Pénteken őt nem értük el. Az áruháznál azt mondták, egyeztetnek a vitatott módszerről.