“Fehér folt” helyén egy szuper mentőállomás Aggteleken

Képünkön az első nap első műszakját teljesítők (balról): Tóth Béla, Molnár Sándor, Kardos István és Horkai István
Képünkön az első nap első műszakját teljesítők (balról): Tóth Béla, Molnár Sándor, Kardos István és Horkai István
Aggtelek – „Sokkal nagyobb biztonságot jelent az új mentőállomás léte.”

Hosszas várakozás és csúszás után felépült, és át is adták az uniós támogatásból megépült agg­teleki új mentőállomást, ahol két, mindössze egy évet futott sárga mentőautó állt szolgálatba hétfőn. Az egyikre 24, a másikra 12 órás műszakokat szerveznek, a 16 fős, mentő szakápolókból és gépkocsivezetőkből álló csapat tagjaiból. Közülük többen helyben lakók. Bejártuk az épületet, amelyben többek között fekete és fehér öltöző, társalgó, két egyszemélyes pihenő, az állomásvezető számára külön szoba, saját vizesblokkal, több raktárhelyiség, a gáztüzelésű központi fűtés kazánháza, kétállásos garázs és tágas folyosók kaptak helyet.

Javul a kiérkezési átlag

Megtudtuk: ide, illetve a környékre eddig a kazincbarcikai, a putnoki vagy az ózdi állomásról érkeztek a mentők, ami természetes időveszteséggel járt. Az uniós fejlesztésektől – a múlt héten adták át az encsi felújított, kedden pedig a krasznokvajdai új mentőállomást is – a megyében a 15 percen belüli 75 százalékos kiérkezési átlagának javulását remélik.

Egy falubeli kismama úgy fogalmazott: „Sokkal nagyobb biztonságot jelent az új mentőállomás léte, különösen egy kisbaba mellett”.

A megépült épülethez a telket az önkormányzat biztosította.

ÉM-SZK