Fegyverrel támadt a besurranó tolvaj – jól ismerték a miskolci rendőrök

Fegyverrel támadt rá egy asszonyra saját lakásában Miskolcon egy besurranó tolvaj szerdán. A tettes egy tizenhat éves fiú volt, aki ékszereket vitt el. Mivel nem sokkal később visszatért a helyszínre, a rendőrök elfogták. A fiút jól ismerik a rendőrök: három éve, tizenhárom évesen már követett el rablásokat. Akkor azonban még nem volt büntethető.

A fiú a meleg miatt nyitva tartott első emeleti ablakon mászott be szerdán hajnalban – mondta el a Független Hírügynökségnek Dobi Tamás, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőrfőkapitányság szóvivője. Az asszony zajra és kutyája ugatására ébredt. Felkelt és átment a szemközti szobába, ahol bezárta az ablakot. Amikor visszaért a hálószobába, egy vadidegen emberrel találta szemben magát. Ijedtében kiabálni kezdett, a hívatlan vendég pedig csitítani próbálta és kért egy pohár vizet. A kérésnek a nő azonnal eleget tett, amikor meglátta, hogy a fiú kezében fegyver volt.

A rabló ékszereket vett magához, majd kinyitotta a néhány perccel korábban bezárt ablakot és kiugrott az első emeletről. A nyomozók azonban hamar megtalálták a környéken, társát ugyanis visszaküldte a helyszínre, hogy keresse meg a menekülés közben elhagyott ékszereket. A szintén 16 éves társát is elfogták, kezdeményezik előzetes letartóztatásukat.

A fiút jól ismerik a rendőrök. 2006.decemberében – 13 évesen – egy diósgyőri kisboltot próbált kirabolni úgy, hogy az eladót egy késsel megsebesítette. Egy hónappal később társával egy idős nőt támadt meg az utcán, az asszony kezéből kitépték a táskát – benne hallókészülékével, szemüvegével, néhány ezer forintnyi készpénzével, valamint irataival – majd elszaladtak. A rendőrök nem indíthattak ellene eljárást, mert nem volt még 14 éves. Elfogták, és visszautalták a gyermekvédelmi szakszolgálathoz, ahonnan megszökött.