Fegyveres kommandósok csaptak le több családra Soroksáron

Kommandósok csaptak le hajnalban több roma családra is Soroksáron. A Roma Sajtóközpont délutáni tájékoztatása szerint az egyenruhások gyerekekre, asszonyokra és idősekre is fegyvert fogtak. A rendőrség mindeközben azt közölte, hogy ellenőrzést hajtottak végre, mert emberölés, illetve rablás miatt körözötteket kerestek.

A Roma Sajtóközpont még pénteken délután arról tájékoztatta a Független Hírügynökséget, hogy hajnalban a soroksári Vadevezős utcában több családra is rárontottak a fegyveres kommandósok. Állításuk szerint fiatalokat és nőket “rángattak ki az ágyból és szobákból”. Beszámolójuk szerint többeknek az udvaron órákon át kellett térdepelniük, majd a kommandósok igazoltattak mindenkit és elmentek.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság esti közleménye szerint valóban ellenőrzést tartottak a Vadevezős utca néhány családi házánál, mert két körözöttet kerestek: egyiküket emberölés, a másikat pedig rablás és más súlyos bűncselekmények miatt. Olyan információjuk volt, miszerint a keresettek az érintett házakban bujkálnak. A nagy létszámot éppen a súlyos bűncselekmények és “az elkövetők személyiségéről beszerzett információk” tették szükségessé – fogalmaz a közlemény.

Mivel egyik körözöttet sem találták a címeken, így elmentek. “A rendőri intézkedés egyértelműen a két körözött bűnöző elfogására és az általuk elkövetett súlyos bűncselekményekre irányult” – szögezi le a rendőrségi közlemény.

A családok jogi képviselője eközben vizsgálatot kezdeményez a Független Rendészeti Panasztestületnél, a Roma Polgárjogi Alapítvány, a Magyarországi Roma Parlament és a kerületi roma önkormányzat közös levélben kér magyarázatot az országos rendőrfőkapitánytól.