Helyi közélet

2014.11.04. 12:33

Vasárnap: nyitva vagy zárva?

Miskolc - Döntés még nincs, de a vita már élénk. A családé, vagy az üzleté legyen az utolsó nap?

Miskolc - Döntés még nincs, de a vita már élénk. A családé, vagy az üzleté legyen az utolsó nap?Időnként vasárnap is vásárol az egyik hipermarketben László (kérte, teljes nevét ne írjuk meg), aki meglepődve olvasta a napokban, hogy egy törvénymódosításnak köszönhetően a jövőben zárva tarthatnak a nagyobb üzletek. Mint mondja, ő nem szórakozásból vásárol, hanem azért, mert édesanyját vasárnap szokta meglátogatni, aki egy aprócska faluban él. Neki szerzi be ilyenkor a fontos élelmiszereket a Miskolc határában fekvő bevásárlóközpontban. Részben azért, mert a kis faluban nincs bolt, másrészt pedig azért, mert az ár sem mindegy. A mozgóárusok drágán adnak mindent, a hipermarketben viszont jók az árak. László szerint a vasárnapi nyitva tartás mindenképpen korlátozza az emberek szabadságát. Mert mi van azokkal, akik négy műszakban dolgoznak, és csak vasárnap tudnak bevásárolni, vagy ha a családtagok csak vasárnap érnek rá mindannyian egy nagyobb beszerzésre.

– Aki vasárnap templomba vagy kirándulni akart menni a hét utolsó napján, eddig is megtette. Nem helyes, ha a törvények akarják megmondani, hogy mikor mit csináljanak az emberek – fogalmazott László, hozzátéve –, az is aggasztó, hogy a vasárnapi zárva tartás miatt munkahelyek szűnhetnek meg. Pedig a kormánynak az a célja, hogy minél több ember dolgozzon Magyarországon.


[poll id="823"]


Van kivétel

Újratárgyalja a kormány azt a korábbi KDNP-javaslatot, miszerint vasárnaponként és munkaszüneti napokon tartsanak zárva bizonyos kereskedelmi egységek. A csomag a jövő héten kerülhet a kabinet elé. Lapértesülések szerint a törvénymódosító javaslat értelmében jövő márciustól a hét utolsó napján és a munkaszüneti napokon nem tarthatnak nyitva a bevásárlóközpontok és a 400 négyzetméternél nagyobb alapterületű üzletek. A korlátozás alól mentesülnek a dohányboltok, a gyógyszertárak és a benzinkutak, az újság- és virágárusok. A pékségek külön szabályok alapján nyitva lehetnek vasárnap is, de maximum délig.

A miskolci Hazai Pékség ügyvezetője, Veress Károly nem tart a törvénymódosítástól. Ők vasárnap reggel 7-től délután 5-ig tartanak nyitva, de szerintük az új jogszabály rájuk nem vonatkozik majd, mivel kis pékségnek számítanak. Ők akár jól is járhatnak, ha a nagyobb üzletek zárva tartanak vasárnap.

– Olaszországban azt tapasztaltam, hogy ott már szombat délben bezártak az üzletek, abból a megfontolásból, hogy a családok együtt tölthessék a hétvégét. Nálunk sok családnál az számít hétvégi programnak, hogy elmennek bevásárolni, plázázni – tette hozzá az ügyvezető.

További részletek a keddi Észak-Magyarországban.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában