Fegyverarzenál van a civileknél Ózdon

Kerítéslécbõl esztergált kard, kések, balták, légfegyverek, vipera – csak néhány a több száz szúró-vágó eszköz közül, amelyeket az ózdi rendõrök foglaltak le tavaly, még használat elõtt. Csaknem kétszázötven esetben indítottak eljárást közbiztonságra veszélyes eszközök birtoklása miatt, több gázpisztolyt is lefoglaltak. Már egy nyolc centiméternél hosszabb pengéjû kést sem tarthat magánál az utcán valaki, hisz szabálysértésnek számít, és pénzbüntetés jár érte.

Molnár Tamás, az Ózdi Rendõrkapitányság hivatalvezetõje szerint sokan azért tartanak maguknál ilyeneket, hogy megvédjék magukat, de már ez a tevékenység is jogellenes. Sokuk pedig nem ezért, hanem kifejezetten támadásra veszi magához.

Két hete Ózdtól 50 kilométerre, Pétervásárán kellett a rendõröknek közbelépniük, amikor két társaság összecsapott egymással. A rendõrség jó néhány fegyvert gyûjtött be tõlük. A térségben élõk egyre gyakrabban hallanak arról, hogy sokan felfegyverkezve járnak. Szúró szerszámokkal, villával, fejszével közlekednek az emberek – mondják a helyiek.

A rendõrség nem csak elveszi az eszközöket, hanem akár ötvenezer forint büntetést is kiszabhat. Aki pedig nem fizeti be a bírságot, börtönbe is kerülhet.