Fegyőröket képeznek a gimnáziumban

Fegyőröket képeznek a gimnáziumban
Amióta Tiszalök város önkormányzata felvállalta a gimnázium működtetését, azon fáradozik, hogy az oktatásban résztvevők minden igényét kielégítse. Az intézmény felvállalta a felnőttképzést is. Korábbi írás a börtönről [.doc – 24KB]

Ebben az ügyben tették meg első lépéseiket a Keleti Büntetés Végrehajtási Intézet Tiszalökön felépülő börtön személyi állományának feltöltésére. A Teleki Blanka Gimmnázium, Szakközépiskola és Kollégium fog otthont adni annak a több mint 180 fő képzésének, amely november elején indul. Erről tartott tájékoztatót a képzésre jelentkezett 188 jelentkezőnek a napokban Kovács Gábor polgármester, Mesterné Kiss Erika a gimnázium igazgatóhelyettese, Gyenge Bíró István BV alezredes, személyügyi helyettes és Tikász Sándor BV ezredes, a leendő intézmény parancsnoka.

Mint a tájékoztatóban elhangzott, november elején indul a kétszer 35 fős csoport oktatása, majd a második turnusé hasonló létszámmal. Amennyiben lesz még igény, újabb tanfolyamot indít a gimnázium. A képzés 320 órás elméleti és gyakorlati oktatásból áll. A személy- és vagyonőrképzéshez kapcsolódóan még 50 órában olyan orientációs és speciális téma kerül oktatásra, amely eredményes vizsga után lehetővé teszi a munkavállalást.

A sikeres vizsgát tett hallgatók élet- és vagyonőr, portás, testőr és kísérő szolgálatokra lesznek majd alkalmasak. Amint a BV szakemberei elmondták, a 18 és 35 év közötti tanfolyamot végzett fiatalok egy igen komoly egészségügyi alkalmassági vizsgálatra készülhetnek. Elmondták, hogy 10 főből általában 2-3 személy felel meg a szigorú feltételeknek.

A BM kórház a teljes körű és pszichológiai vizsgálatot is elvégzi majd. A fizikai felmérés nemcsak a felvételkor fontos, azt minden évben megismétlik.  A tájékoztató szerint 280 fegyőrre lesz majd szükség Tiszalökön 2007-től. A sikeres vizsgázók egy éves gyakorlati képzést kapnak majd valamelyik BV intézetben. A tiszalöki létszámot nagyjából fele-fele arányban kívánják feltölteni gyakorlott és frissen vizsgázott alkalmazottakkal – tájékoztatta lapunkat Zrinszki István.

– M. Magyar László –