Friss hírek

2008.12.30. 15:10

MSZP: Több bölcsödei férőhelyre és hivatásos nevelőszülőre lenne szükség

<p>Ezerrel nőtt idén a bölcsödei férőhelyek száma, az MSZP szerint jövőre további bővülés lenne szükséges. A szocialisták szerint továbbá több hivatásos nevelőszülőre lenne szükség, illetve a gyermekjóléti szolgálatok működésében is terveznek változtatásokat. Erről Török Zsolt, az Országgyűlés ifjúsági albizottságának elnöke beszélt keddi telefonos tájékoztatóján.</p>

A szocialista képviselő a Független Hírügynökségnek elmondta: a 25 ezer bölcsödei férőhely csaknem ezerrel bővült az idén. A kormány azt szeretné, ha tovább nőne a bölcsödei kapacitás. Ezek az intézmények segítik ugyanis a korai szocializációt, valamint megkönnyítik a szülők munkába állását vagy munkahelyük megtartását. Török Zsolt hozzáfűzte: nemcsak hazai, hanem uniós források is rendelkezésre állnak a bölcsödei férőhelyek bővítésére.

Az MSZP-s politikus arról is beszélt, hogy a gyermekjóléti szolgálatok hatékonyabb működése érdekében összefogásra szeretnék ösztönözni az önkormányzatokat. Ha ugyanis többcélú kistérségi társulásban látják el ezt a tevékenységet, akkor azonos keretből magasabb szakmai színvonalon végezhetik a munkát.

2007 és 2013 között befejeződhet a lakóotthonok átalakítása, amely az állami gondoskodásban lévő gyerekek jobb elhelyezését biztosítja. Ugyanakkor az a cél, hogy minél kevesebben lakjanak intézményben, és inkább családban nevelkedjenek - hangsúlyozta Török Zsolt. Hozzátette: a hagyományos nevelőszülők száma nőtt az elmúlt években, a hivatásos nevelőszülőké azonban csökkent. Éppen ezért új elemeket kell beépíteni a szabályozásba és a finanszírozásba a hivatásos nevelőszülők nagyobb megbecsüléséért - fogalmazott a képviselő. A jövőben egyeztetnének erről a kérdésről civil és szakmai szervezetekkel, valamint nevelőszülői hálózatot működtető önkormányzatokkal.

Török Zsolt kiemelte, hogy a jövő évi költségvetés elfogadásával ismét lehetőség van arra, hogy a rászoroló gyerekek ingyenes vagy kedvezményes étkezésben részesüljenek. Ez nemcsak a tanév során, hanem a nyári szünetben is elérhető lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!