Fegyházat kért az ügyész a rendőrökre

Miskolc – Elment az idő a perbeszédekkel, ítélet később várható a drogkereskedelemmel vádolt rendőrök ügyében.

Egész péntek délelőtt zajlottak a perbeszédek abban a büntetőügyben, amelyben két volt rendőr is a vádlottak padján ül. Mint már beszámoltunk róla, a rendőrök ellen az a vád, hogy Budapestről speed-port szállítottak egy miskolci férfinak, az ügy harmadrendű vádlottjának, aki továbbértékesítette a kábítószert. Hármójukon kívül még két vádlottja van az ügynek, őket azzal vádolja az ügyészség, hogy a harmadrendűvel együtt marihuánát árusítottak.

A tervek szerint pénteken hirdetett volna ítéletet a Miskolci Városi Bíróság dr. Kolláth Sándor vezette tanácsa, de délelőtt a perbeszédek, délután pedig a vádlottak utolsó szó jogán tett nyilatkozatai húzódtak el annyira, hogy a határozat kihirdetését a bíró későbbre halasztotta.

A vádbeszédében az ügyész elmondta: a harmadrendű vádlott önmagára is terhelő vallomása utal az ügy első és másodrendű rendőr-vádlottjainak bűnösségére, és arra kérte a bíróságot, ne vegye figyelembe a rendőrök ismerősei által tett vallomásokat, mert azok szerinte nem lehetnek elfogulatlanok. Az ügyész fenntartotta a vádat, és a rendőrökre fegyház, a harmadrendű terjesztőre börtön, a két, marihuánával kereskedő fiatalra pedig felfüggesztett szabadságvesztés büntetést kért.

Nagy a tét: 5-15 év fegyház

Az elsőrendű vádlott védője utalt az eljárás esetleges hibáira védőbeszédében, majd gyakorlatilag „szálaira szedte” a harmadrendű vádlottnak az elsőrendűre tett terhelő vallomását, és csakúgy, mint a másodrendű vádlott utána megszólaló védője, arra hívta fel a bíróság figyelmét, hogy az ügy nélkülözi a tárgyi bizonyítékokat, gyakorlatilag a két, eddig példás szolgálati előmenetelű rendőr szavával szemben egyedül egy kábítószer-kereskedelemért már elítélt fiatalember többször módosított, kohéziótól mentes vallomása áll. A másodrendű vádlott védője emellett kitért arra, hogy az ügyet nem derítették fel rendesen, így minden kétséget kizáróan nem állapítható meg az abban szereplők bűnössége.

A három civil védői elmondták: védenceik őszinte, tényfeltáró vallomást tettek és azóta példás életet élnek, dolgoznak, ezért kérték a bírságot, hogy legfeljebb felfüggesztett börtönbüntetést szabjon ki rájuk.

ÉM-SZP