Fegyelmit követel a vagyonkezelő vezetőjével szemben a KDNP

Kutyakomédia, ami a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatójának sorsa körül zajlik, Tátrai Miklóst nem végkielégítéssel kell elküldeni, hanem fegyelmi vizsgálatot indítani ellene – mondta pénteken Medgyasszay László, a KDNP parlamenti képviselője. Követelik, hogy a kormány mindenféle privatizációt állítson le és Medgyasszay szerint az MNV-t parlamenti ellenőrzés alá kell helyezni.

A miniszterelnök kerestetik után újabb kutyakomédia zajlik az MSZP-SZDSZ-MDF-kormányban: felmentik-e a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatóját, Tátrai Miklóst – mondta pénteken sajtótájékoztatón Medgyasszay László. A KDNP képviselője szerint a kérdés rossz vicc, Tátraival szemben fegyelmi eljárást kell indítania Oszkó Péter pénzügyminiszternek, nem pedig körülbelül 60-80 millió forinttal felmentenie – mondta Medgyasszay. (Tátrainak öt évre szóló szerződése van, ebből másfél telt el, a munka törvénykönyve alapján egy évi jövedelem fizethető ki, ami Tátrai esetében becslések szerint körülbelül 80 millió forint.) A politikus az MNV vezetőjének felrótt ügyeket sorolta: a bábolnai ménesbirtokét, amelyben ügyészségi vizsgálat folyik, a sukorói földcsere, a Kincsem park és az erdőgazdaságok körüli botrányos eseteket.

A KDNP azt követeli, hogy a kormány az állami vagyon mindennemű eladását fagyassza be a választásokig. Medgyasszay László pedig azt javasolja, hogy az MNV-t (például a Magyar Nemzeti Bankhoz vagy az Állami Számvevőszékhez hasonlóan) helyezzék országgyűlési ellenőrzés alá.

Tátrai Miklós távozásához az érintett hozzájárulására is szükség van. Az MNV vezérigazgatóját a pénzügyminiszter nevezi ki és menti fel, Tátrai azonban a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanácsnak is tagja, akit a miniszterelnök javaslatára a köztársasági elnök nevez ki, de nem hívható vissza. Az NVT dönt a vagyonkezelés stratégiai ügyeiben és az 500 millió forintot meghaladó tranzakciókban, az MNV viszi az ügyeket és határoz az 500 millió alatti ügyletekben.

A Független Hírügynökségnek az MSZP-ben megerősítették, hogy Tátra menesztésének csak az időpontja kérdéses (a pénzügyminiszter külföldön van). Távozásáról formailag Oszkó dönt, de ehhez Bajnai Gordon jóváhagyása is kell, ketten viszont – “szakértői” kormánytagok lévén – nem dönthetnek az MSZP-frakció hozzájárulása nélkül – mondták el a frakcióban.