Fegyelmi indult a mentőknél Kolonics György halála kapcsán

Lett volna olyan mentőegység, amely feltehetően korábban érkezett volna meg Kolonics Györgyhöz – számolt be pénteken újságírók előtt a mentőszolgálatnál lefolytatott belső vizsgálat eredményéről Göndöcs Zsigmond, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója. Ezért a sportolóhoz mentőt küldő mentésirányító ellen fegyelmi vizsgálat indult. A belső vizsgálat megállapította azt is – amit az Egészségügyi Minisztérium is nyilvánosságra hozott korábban – hogy a riasztott rohamkocsi 17 percen belül már a csepeli edzőtelepen volt. Kolonics György kedden délelőtt edzés közben lett rosszul, majd elájult. Az életét már nem tudták megmenteni.

Elképzelhető, hogy gyorsabban kiért volna egy másik mentőautó kedden délelőtt Kolonics Györgyhöz, amikor a sportoló rosszul lett – ezt állapította meg a mentőknél lefolytatott belső vizsgálat. Göndöcs Zsigmond újságírók előtt elmondta: ezért a mentésirányító ellen csütörtökön fegyelmi vizsgálatot indított. Ez fogja tisztázni, mit lehetett volna tenni, és mekkora a mentésirányító felelőssége. Azt is a fegyelmi eljárás fogja tisztázni, hogy mennyivel lett volna közelebb a másik mentőegység, illetve vizsgálni fogják az akkor éppen szabad mentőhelikopter és a mentőmotor esetleges riasztásának lehetőségét is. A vizsgálatnak a szabályok szerint 30 nap alatt kell befejeződnie.

Göndöcs Zsigmond megismételte az Egészségügyi Minisztérium által korábban nyilvánosságra hozott adatokat, miszerint a mentőkhöz 10 óra 22 perckor futott be az első bejelentés és a rohamkocsi 3 perc múlva el is indult. 10 óra 42 perckor, azaz 17 perc alatt érkezett a helyszínre. Ezek mind a digitális rögzítésben szerepelnek – hangsúlyozta.
A főigazgató elmondta azt is, hogy a sportoló újraélesztése a helyszínen a szabályok szerint történt.

Korábban Kolonics György edzője arról beszélt, hogy a mentők 37 perc alatt érkeztek meg a helyszínre.

A 36 éves, ötödik olimpiájára készülő Kolonics György kedden délelőtt lett rosszul edzés közben, próbálták újraéleszteni, de már nem tudtak segíteni rajta. Halálának körülményeit a Budapesti Rendőr-főkapitányság Rendkívüli Haláleseti Osztálya közigazgatási eljárás keretében vizsgálja.



Sporthírek