Fedezet nélküli bérfizetés – Világgazdaság

Fedezet nélkül fizetik a kórházak dolgozóik 13. havi, jogszabályban előírt bérét – állítják az intézmények vezetői. A juttatást megkapják a dolgozók, ám a szükséges 19 milliárd forintot a gyógyításra fordítható pénzből kell elvenni – írja a lap. Eközben sok intézmény súlyos veszteségeket halmozva működik, hitelt vesz fel, átütemezi a beszállítók számláinak kiegyenlítését, már a novemberi […]

Fedezet nélkül fizetik a kórházak dolgozóik 13. havi, jogszabályban előírt bérét – állítják az intézmények vezetői. A juttatást megkapják a dolgozók, ám a szükséges 19 milliárd forintot a gyógyításra fordítható pénzből kell elvenni – írja a lap. Eközben sok intézmény súlyos veszteségeket halmozva működik, hitelt vesz fel, átütemezi a beszállítók számláinak kiegyenlítését, már a novemberi bérkifizetés is veszélyben van. Erről a Magyar Kórházszövetség már többször tájékoztatta az illetékeseket, kérve a forrás visszapótlását. Tavaly a kórháztulajdonos önkormányzatok megkapták a pénzt a 13.havira a költségvetésből, s átutalták az intézményeiknek. Idén azonban az önkormányzat nem pótolja azt, mert nem jutott hozzá a bér fedezetéhez – mondta a lapnak Vadász Mária, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) egészségügyi szakértője.
Nem kapják azt meg az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól (OEP) sem. Az OEP által számukra utalványozott működési költségeket az államkincstár számfejtő hivatala a bérhányaddal – közte a 13. havi bérrel – csökkentve utalja át számukra. Ugyanis a bérjuttatásokat közvetlenül a dolgozók folyószámlájára küldi. A kórházi vezetők, de a TÖOSZ sem érti a tavalyi fizetési technikától való eltérés okát.