Friss hírek

2009.10.29. 15:09

FÕVÁROSI KÖZGYÛLÉS - Elfogadták a cégek mûködésének átláthatóságáról szóló javaslatot

<p>Az MSZP és az SZDSZ szavazataival elfogadta a fõvárosi tulajdonú gazdasági társaságok mûködésének átláthatóságáról szóló elõterjesztést csütörtöki ülésén a Fõvárosi Közgyûlés. A vitában Tarlós István, a fõvárosi Fidesz-KDNP frakciószövetség vezetõje hiteltelennek és álságosnak nevezte, hogy a szocialisták élére próbálnak állni azoknak a vizsgálatoknak, amelyeket korábban megakadályoztak. A vitában a szocialisták és a liberálisok is élesen bírálták egymást.</p>

A javaslatot Horváth Csaba leköszönõ szocialista fõpolgármester-helyettes terjesztette be, Demszky Gábor fõpolgármester pedig módosító indítványt nyújtott be hozzá. Az elfogadott elõterjesztés szerint a közgyûlés felkéri a fõpolgármestert, hogy vizsgáltassa felül az egyszemélyes gazdasági társaságok dokumentumait és azokat a szükséges módosítások után terjessze a közgyûlés elé. A döntés alapján a többi között felülvizsgálják azoknak a szerzõdéseknek a körét, amelyek csak az igazgatóságok, illetve a felügyelõbizottságok jóváhagyásával köthetõk meg és javaslatot tesznek az ügydöntõ testületek kontrolljának erõsítésére. Áttekintik a külsõ tanácsadói szolgáltatások igénybevételét is, egységesítik ezek körét.

A közgyûlés határozata szerint a cégek ügyvezetését kötelezni kell arra, hogy a tulajdonos fõvárost képviselõ testületek a megfelelõ idõben juthassanak azokhoz az információkhoz, amelyek jogaik gyakorlásához szükségesek. Az elfogadott javaslatok között szerepel egyebek mellett, hogy az üzleti terv végrehajtásáról a gazdasági társaságok negyedévente kötelesek beszámolni a tulajdonosnak. Elfogadták azt is, hogy a cégek igazgatóságainak és felügyelõbizottságainak megüresedõ helyeire a fõváros olyan személyeket delegál, akiknek az adott gazdasági társaság tevékenységéhez igazodó felsõfokú szakirányú képzettsége van.

A közgyûlési vitában Tarlós István, a Fidesz fõvárosi frakcióvezetõje álságosnak és hiteltelennek nevezte a kezdeményezést. Úgy fogalmazott: az MSZP kétségbeesetten küzd, hogy eljátssza a saját ellenzékét, megpróbál az élére állni azoknak a vizsgálatoknak, amiket éveken át megakadályozott. Az ellenzék ezért is fordult több ügyben ügyészséghez. Tarlós István kifejtette: minden vizsgálódást évek óta indokoltnak tartanak, de ezt az elõterjesztést komolytalannak tartják, ezért nem támogatják. Szerinte ez "megúszhatósági és nem átláthatósági" program.

A vitában a korábbi koalíciós partnerek, a szocialisták és a liberálisok is élesen bírálták egymást. Az MSZP képviselõi - a többi között Horváth Csaba és Steiner Pál, az MSZP fõvárosi frakcióvezetõje - ismét hangsúlyozták: a szabad demokraták sértették meg a koalíciós megállapodást, amikor a Fidesszel együttmûködve az elõzõ közgyûlésen megakadályozták az átláthatósági javaslat megtárgyalását, illetve több liberális képviselõ rendszeresen az ellenzékkel szavazott. Az SZDSZ-es Bõhm András viszont az mondta: csak annyit kértek, hogy az október végi közgyûlésre halasszák az elõterjesztést, a szocialisták ürügyet kerestek egy politikai döntéshez. Demszky Gábor fõpolgármester is azt hangsúlyozta, hogy az indítvány korábban nem volt egyeztetve, a liberálisok nem tudták hozzátenni javaslataikat. Ezt viszont Horváth Csaba vitatta. Hozzátette: aki a rendteremtésben érdekelt, megszavazza az elõterjesztést.

A szavazásnál a 67 tagú közgyûlésben az a 34 szocialista és liberális képviselõ támogatta az elõterjesztést, 32 képviselõ nem szavazott, egy pedig tartózkodott.

A döntés után Steiner Pál, az MSZP fõvárosi frakcióvezetõje újságírók elõtt is megerõsítette: úgy látja, hogy az SZDSZ rejtett koalíciót mûködtet a Fidesszel, és igazoltnak érzi, hogy pártja kilépett a partnerségbõl. A politikus szerint a Fidesz csak a botrányban és a saját választási kampányában érdekelt és nem a rendcsinálásban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!