Ezt írtuk anno 1969-ben

2019.08.20. 09:00

A Bükk mágnesként húzta az embereket

Hányan férnek el a Bükkben? Erről is írt az Észak-Magyarország 1969. augusztus 22-én az „alkotmánynapi ünnepségekről” szóló beszámolók sorában.

Illusztráció

Címek az aznapi lapszámból: „20 ezer ember a miskolci nagygyűlésen”, „Felvonulás és lovasbemutató Mezőkövesden”, „Jutalmazás a Taktaközben”, „Jubileum Sárospatakon”, „Új létesítményt avattak Mezőcsáton”, „Szovjet fiatalok Királdon”.

Hányan férnek el a Bükkben?

Lássuk az írást. „Abszurd kérdés, mégis úgy tűnt: augusztus 20-án jogossá válik. A szép napsütésben, a kellemes melegben ugyanis már a kora reggeli órákban valóságos autókaravánok haladtak a hegyek felé, mintha a Bükk – mint valami hatalmas mágnes – húzta volna magához az embereket. Személygépkocsik, motorkerékpárok, különjáratú autóbuszok, üzemek, vállalatok, termelőszövetkezetek fellobogózott, emberekkel teli gépkocsijai igyekeztek a szélrózsa minden irányából a kedvelt kirándulóhelyekre, legfőképpen a Csanyikba, a munkás–paraszt találkozóra. (…)

A Csanyikban délután tetőzött a forgalom. A tömeg hömpölygött a tisztásokon a sátrak, büfék előtt. Az ideérkező elé rendkívül színes kép tárult. Üzemek, vállalatok munkásai, termelőszövetkezeti dolgozók, asszonyok, férfiak, gyerekek, idős emberek népesítették be a területet. A tsz-dolgozók általában patronáló üzemük munkatársaival, régi ismerősökkel telepedtek le a gyepre. Új barátságok alakultak. A gyerekek a körhintát, a céllövöldét, a fagyiárusokat látogatták. Vidámsággal, jókedvvel múlt el a nap”.

A politikai nagygyűlést, amelyet egyébként a Csanyikban terveztek megtartani végül a miskolci Hősök terére helyezték át, mert a rendező szervek tartottak tőle, hogy ha esne, az megakadályozná az erdei utakon való közlekedést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában