Február 22-én tartanak demonstrációt a pécsi közalkalmazottak

2010. február 22-én tartja közalkalmazotti demonstrációját három szakszervezet Pécsett – közölte a Független Hírügynökséggel Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének pécsi szóvivõje. Rajtuk kívül a Szociális Területen Dolgozók Szakszervezete és a Bölcsõdei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete vesz részt a tiltakozásban. Erre több száz közalkalmazottat várnak.

A Független Hírügynökség korábban megírta: a pécsi közalkalmazottak amiatt tiltakoznak, hogy csökkennek a béren kívüli juttatásaik. A városi közgyûlés a költségvetési rendelet csütörtöki megszavazásakor ugyanis elutasította a szakszervezetek követelését, ami a tavalyi szinten tartotta volna a közalkalmazottak béren kívüli juttatásait.

A szakszervezetek kifogásolták a városi önkormányzat béren kívüli juttatásokra vonatkozó idei tervezetét. Ez alapján a közalkalmazottak a tavalyi összegû, vagyis nagyjából havonta 6 ezer forintnyi béren kívüli juttatást kapnak, ami a cafeteria megadóztatása miatt nettó értékben csökkenést jelent a több mint 5800 pécsi közalkalmazottnak. A szakszervezetek szeretnék, ha szinten tartanák a béren kívüli juttatásaikat, ami havonta 8 ezer forintot jelentene.

Az önkormányzat vezetõi többször hangsúlyozták: a pécsi idei költségvetésben 3,7 milliárd forintos hiánnyal számolnak, ami miatt takarékos és feszített lesz a büdzsé. Ebbe a közalkalmazottak béren kívüli juttatásának emelése az önkormányzati vezetõk szerint nem fér bele. A költségvetési rendeletben így a havi 6 ezer forintos béren kívüli juttatást fogadták el.