Friss hírek

2009.06.24. 21:10

Mérgező cipők: az eladó köteles visszavenni, ha az árun szerepel, hogy DMF-et tartalmaz

<p>Köteles visszavenni az eladó azt a terméket, ami mérgező, dimetil-fumarátot (DMF) tartalmaz, ha ezt az áru papírjai igazolják. Ez egy gombaölő vegyület, amivel kapcsolatban nemrégiben több uniós országban és Magyarországon is bebizonyosodott, hogy egészségkárosító hatásúak. Általában bútoroknál és cipőknél használják, hogy elpusztítsák az anyagukat károsító penészgombákat. A legtöbb ilyen termék Kínából érkezik.</p>

Az ÁNTSZ tájékoztatása szerint a DMF-et leggyakrabban a bútor belső részére rögzített vagy a lábbelit tartalmazó dobozokba tett kis zacskó tartalmazza. Ez nem ugyanaz, mint a levegő páratartalmát megkötő szilikagél, amit szintén kis zacskókban csomagolnak például a cipők dobozába.

A DMF a ruhán keresztül a bőrig hatolhat és azzal érintkezve fájdalmas bőrgyulladást, viszketést, irritációt, kivörösödést okozhat. A DMF tiltott anyagnak számít, az EU területén tilos a forgalmazása, felhasználása. Az DMF-et tartalmazó termékek csaknem 80 százalékban Kínából származtak. Jelenlétét nem mindig tüntetik fel, de ha igen, akkor azt az eladó köteles visszavenni. Az uniós tiltás ugyanis május 1-je óta hatályban van.

Magyarországon az ÁNTSZ ellenőrzi a dimetil-fumaráttal kezelt termékek kiszűrését a piacokról és forgalmazásának megtiltását. A szolgálat kiemelten kezeli e termékek ellenőrzését és mindent megtesz annak érdekében, hogy a lakosság ne kerüljön kapcsolatba dimetil-fumaráttal. Egyben felhívják a figyelmet, hogy különösen az EU-n kívüli importból szárazó bőrtermékekkel kapcsolatban a vásárlók kérjenek felvilágosítást a forgalmazótól, van-e a termékben DMF.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!