Friss hírek

2011.04.29. 09:37

FÜHÜ ANNO 2006.05.01. - Orbán szerint a pénz győzött, összefognak a KDNP-vel

<p>Öt évvel ezelőtt, 2006. május 1-jén Orbán Viktor azt mondta, hogy a Fideszt nem programokkal, a jövőre vonatkozó elképzelésekkel, hanem pénzzel győzték le a választási kampányban. A politikus a Budai Várban tartott nagygyűlésen elismerte ugyan, hogy pártja választási stratégiája vereséget szenvedett, de azt visszautasította, hogy erkölcsi értékeiken és programjukon is felülkerekedtek volna. Hibaként jelölte meg, hogy a Fidesz nem tudta az emberek többségének feltárni az ország valóságos helyzetét.</p>

A választások második fordulójának éjszakájához hasonlóan Orbán Viktor arról beszélt, hogy megvédik támogatóikat. Közölte: mindazok számára, akiket a következő időszakban pártszimpátiájuk, meggyőződésük miatt támadnak, felállít egy társadalmi önvédelmi szervezetet. Ez elemzi majd az egyes eseteket, és ha kell, jogi védelmet is biztosít.

A pártelnök szorgalmazta, hogy a Fidesz és szövetségesei mihamarabb rendezzék soraikat. A Fidesz és a KDNP között hamarosan európai típusú frakciószövetség jön létre - mondta Orbán Viktor a Dísz teret megtöltő hallgatósága előtt.

Az ellenzéki vezető megismételte, hogy a kampányban mások által mondott rossz mondatokért, rossz döntésekért, el nem végzett munkáért egyedül őt terheli a felelősség. Ugyanakkor leszögezte, hogy bűnbakkeresésből nem lehet jövőt építeni, a jövő szerinte csak higgadt számvetésből épülhet.

Sajnálattal állapította meg, hogy az emberek többségének tisztánlátását elhomályosították, a sok pénzen "fújt kormányzati kampánybuborékok". Szerinte a kormány sok pénzből gyártott sikerpropagandája az, amely legyőzte az igazságot. "Sokan mondják, hogy a pénznek színe, szaga nincs. A pénznek valóban nincs, a gazdagságnak viszont van. Láttuk a kampányban" - tette hozzá.

Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy a Fidesz a parlamentben alkotó ellenzékként tevékenykedik majd. A politikus biztos volt abban, hogy a kormányoldal a nemzeti összefogás szlogenjével megpróbálja majd megvenni a Fidesz hallgatását. A nemzeti összefogás szerinte ebben az esetben azt jelentené, hogy együtt fizettessék meg az emberekkel a szocialisták és a liberálisok elmúlt négyéves rossz kormányzását. Ez a Fidesz számára önmaga és a demokráciába vetett hite feladását jelentené, ezért nemet mond az ilyen együttműködésre - tette hozzá.

A politikus a következő időszakra nehéz jövőt jósol. Kritizálta egyebek mellett, hogy a kormánynak hamar elillant a bátorsága, titkolózik, bezárkózik; a kormánypárti értelmiséggel mondatja ki az ország valóságos helyzetét és az abból következő megszorítások szükségességét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!