Fazekas Sándor: elegendő lesz az idei búza a hazai piacra

Budapest, 2011. június 8., szerda (MTI) – Elegendő lesz a hazai piacra az idei búzatermés, még kivitelre is jut belőle – mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter szerdán, karcagi határszemléje után. Hozzátette: az elmúlt napok csapadékos időjárása javítja a terméskilátásokat.

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) sajtóirodája által kiadott közlemény szerint a miniszter biztatónak tartotta a búza piaci kilátásait, rámutatott ugyanakkor, hogy a magyar gabona ára a világpiactól függ.

A tárcavezető hangsúlyozta: Magyarország az idén is képes lesz arra, hogy kenyérgabonából önellátó legyen, és külföldön is értékesítsen búzát.

A vidékfejlesztési miniszter szerint az elmúlt évek szomorú tapasztalata, hogy a kétes eredetű vagy gyenge minőségű vetőmagok komoly károkat okoztak a gazdáknak.

A közlemény emlékeztet: áprilisban a miniszter elrendelte, hogy a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) szakemberei fokozottan ellenőrizzék a vetőmagforgalmazókat az egész országban, a Magyarországon előállított vetőmagok kiváló minősége és a GMO-mentesség megőrzése érdekében.