Friss hírek

2009.06.11. 14:47

Okafogyottá válhat a képviselői költségtérítésről szóló népszavazás

<p>Amennyiben az Országgyűlés kétharmados többsége támogatja Göndör István (MSZP) törvénymódosításait a képviselői költségtérítésről, úgy okafogyottá vállhat a magánszemélyek által kezdeményezett népszavazás a témában - mondta a szocialista politikus csütörtökön Budapesten.</p>

A változtatások a képviselői tiszteletdíjakat és költségtérítéseket érintik. A módosítás szerint az országgyűlési képviselők javadalmazásának adóvonzata a jövőben azonos lenne a vállalkozókéval. Így az eddig is adóköteles alapdíj és bizottsági pótlék mellett jövedelemnek minősülne a választókerületi pótlék és a lakhatási támogatás is. Ezek bevallása a képviselők felelőssége lesz, amelyből számlák alapján írhatóak le a költségek. Tehát adott esetben, ha egy képviselő egyetlen számlát sem nyújt be, akkor teljes jövedelme adózás alá esne.

Társadalombiztosítási szempontból azonban csak azok számítanak majd bevételnek, amelyek eddig is, tehát a költségtérítés után továbbra sem kell TB-, illetve nyugdíj-járulékot fizetni.

További változás, hogy az adóhatóság ellenőrizné a képviselők számláit is - tette hozzá Göndör.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!