Nagyvilág

2010.07.14. 06:45

Tájfun pusztított a Fülöp-szigeteken

<p>Már legalább három áldozatot követelt a Conson névre keresztelt tájfun, amely kedden söpört végig a Fülöp-szigeteken. Az ázsiai ország elnöke elfogadhatatlannak nevezte, hogy a helyi meteorológiai szervezet nem figyelmeztette a főváros lakosságát.</p>

A Conson tájfun a Fülöp-szigetek legnagyobb tagján, Luzonon robogott át komoly szélviharral és esőzésekkel. A rendőrség szerint eddig három áldozata van az időjárásnak, míg további 19 halásznak nyoma veszett. A hatóságok arra figyelmeztettek, hogy az áldozatok száma tovább emelkedhet. A helyenként 120 km/h-s széllökésekkel érkező Conson komoly károkat is okozott, főként a főváros szegénynegyedében, ahol számos épületet a földdel tett egyenlővé. Luzon több részében megszakadtak a telefonvonalak, az áramszolgáltatás pedig leállt. A közlekedésben is jelentős fennakadások vannak: a vasútvonalakon szünetel a forgalom, számos légijáratot pedig törölni kellett. A vihar már a Dél-kínai-tenger felett jár.

Benigno Aquino elnök bírálta a helyi időjárási szolgálatot, amiért nem figyelmeztette a lakosságot, hogy a vihar eléri Manilát. "Ez elfogadhatatlan" - mondta a politikus. A szakemberek korábban azt jelentették, hogy a Conson a szigetország északi területein csap majd le a legnagyobb erővel. Az ázsiai ország szakszolgálatát már nem először éri hasonló bírálat: tavaly szeptemberben a Ketsana tájfun érkezésékor sem figyelmeztették a manilaiakat a veszélyre. Akkor 464 ember életét követelte a trópusi vihar.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!