Friss hírek

2009.07.01. 07:06

Mától Svédország az EU soros elnöke

<p>Szerdától Svédország vette át az Európai Unió elnöki tisztét. A skandináv állam fél éven át, december végéig látja el a tisztséget. Stockholm a gazdasági válságra és a klímaváltozásra fókuszál az elkövetkező hat hónapban. Fredrik Reinferdt miniszterelnök tisztában van ugyanakkor azzal, hogy a jelenlegi gazdasági válságban nem lesz könnyű dolga bármit is elérni ezen a téren. Hiszen a tagállamok kormányai sokkal jobban aggódnak a romló gazdasági helyzet, mint a klímaváltozás miatt.</p>

Svédország el szeretné érni, hogy az Unió mind a 27 tagállama azonos nézetet képviseljen a klímaváltozással kapcsolatban. Stockholm kiemelten kezeli majd az EU további bővítését is. És szintén Svédországra vár a megfeneklett Lisszaboni Szerződés ügye. A reformszerződés hivatott átláthatóbbá és hatékonyabbá tenni a közösséget.

Ahhoz azonban, hogy a dokumentum hatályba léphessen, mind a 27 tagállamnak el kell azt fogadnia és ratifikálnia kell. Írországban, ahol népszavazást kellett tartani a szerződésről, nemet mondtak rá a szavazók. Az EU és Dublin hónapokig kereste a kiutat. Végül Írország bejelentette:ősszel ismét szavaznak a szigetországban.

A szerződést már szinte minden államban ratifikálták. Csehországban és Lengyelországban már csak az államfői aláírás hiányzik, míg Németországban az alkotmánybíróság döntésére kell várni. Berlinben az alkotmánybíróság azt mondta: feltételekkel, de nem sérti a német alaptörvényt a reformszerződés.

Svédország a csehekkel és franciákkal együtt dolgozott szorosan az elmúlt másfél évben a soros elnökségen. A következő trojkában Spanyolország, Belgium és Magyarország szeepel. Budapest 2011első felében veszi át a soros uniós elnökséget fél évre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!