Farsangfarki felvonulás, hurka- és kolbásztöltés, téli programok a skanzenben

Vidám disznótorok és farsangi mulatságok jegyében telnek a hétvégék februárban Szentendrén, a skanzenben. Fánk, táncmulatság és számos egyéb program várja a látogatókat szombatonként és vasárnaponként – tájékoztatta a Független Hírügynökséget az intézmény.

Disznótoros hétvégéiken bemutatják a szakszerű béltisztítás menetét, a kolbásztöltést, és amíg a látogatók ismerkednek a régi eszközökkel, tárgyakkal, már serceg a platnin a töpörtyű, melyből aztán csemegézni is lehet. Érdemes bekapcsolódni a tematikus tárlatvezetésekbe, mert azokra a kérdésekre is választ adnak, hogy mi a kondás és a disznópásztor közti különbség, valóban etették-e hallal is a disznókat, mit jelent a nyárstűzés szokása, vagy hogyan függ össze a pinceszerezés és a borköszöntő.

A kézműves foglalkozások a fonók hangulatát idézik; az Uradalmi magtár épületében szálas anyaggal lehet dolgozni. A disznótoros hétvégék csúcspontja a február 12-13-án esedékes disznóvágás, mikor a látogatók autentikus környezetben, testközelben részesülhetnek az élményből. Előkerülnek a régi bontókések, felállítják a rénfát, illetve kiderül, hogy mi a különbség az orjára vágás és a karajra vágás között. Amíg a nagyobbak összeállítják a kolbásznak való alapanyagokat, és elkezdik a töltést, addig a gyermekek terménybábot készítenek.

Február 19-20-án, 26-27-én és március 5-6-án a farsang és a fonó lesz a téma. Különböző fánkok elkészítését mutatják meg látogatóknak, a foglalkozások középpontjában pedig természetesen a maszkkészítés áll. A március 6-a után a hétvégék programjai már a nemzeti ünnep és a böjt köré csoportosulnak.