Farkasordító hideg jöhet, figyelmeztetnek a meteorológusok

Akt.:
Farkasordító hideg jöhet, figyelmeztetnek a meteorológusok
Miskolc – A hétvégére enyhülhet valamicskét a fagy szorítása, ám akkor a hófúvások okozhatnak gondot.


Ember az emberért

Kazincbarcika – Elnézőbbek mostanság a kazincbarcikai éjjeli menedékhelyen is, amely elvileg 50 ember befogadására alkalmas, de emeletes ágyak és matracok beállításával vasárnap már 74-nek biztosítottak helyet, s úgy vélik, a hideg fokozódtán egyre többen lesznek.

Legalább egy matrac mindenkinek

Borsod-Abaúj-Zemplén – Az éjjeli menedékhelyre egyedül az agresszív, kötekedő hajléktalanokat nem engedik be.

A megyében maradt a szmog

Miskolc – Miskolcon megszűnt a szmogriadó tájékoztatási fokozata.

Akár emberéletet is követelhet a nagy hideg

Miskolc – Figyelmeztető időjárás-előrejelzést adott ki megyénk térségére az Országos Meteorológiai Szolgálat Észak-magyarországi Regionális Központja, január 30. és február 3. közötti időszakra hétfőn.

Megszűnt a szmogriadó tájékoztatási fokozata Miskolcon

Miskolc – A Búza téri (72 g/m3) és a Lavotta utcai (81,2 g/m3) mérőállomások 2012. január 29-én mért adatai (PM10 24 órás átlag) alapján javult a levegő minősége, ezért már nem áll fenn a szmogriadó tájékoztatási fokozata – tájékoztatta a Borsod Online-t Dobos Tímea, a miskolci Városháza szóvívője.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyére vonatkozó figyelmeztető előrejelzést adott ki hétfőn reggel az Országos Meteorológiai Szolgálat Észak-magyarországi Regionális Központja a következő napok rendkívül hideg időjárása miatt, amit az indokolt, hogy a hideg következtében a kihűléses halálesetek, fagyási sérülések száma megnőhet.

Az előrejelzés szerint időjárásunkat a következő napokban az Északkelet-Európa fölött kialakult óriási kiterjedésű anticiklon alakítja, melyben rendkívül hideg, sarkvidéki-szibériai eredetű léghullámok érkeznek a Kárpát-medence felé. Térségünk az anticiklon délnyugati peremén fog elhelyezkedni, a hideg levegő beáramlása kelet, északkelet felől folyamatos lesz.

A részben havas felszín a fölénk érkező rendkívül hideggel párosulva igen alacsony hőmérsékleteket fog okozni. Éjszakánként eleinte –10 Celsius-fok közelébe, majd a hét közepén –15 fok alá csökken a hőmérséklet. Egyes szélvédett helyeken akár –20 fokos minimumok is kialakulhatnak. A nappali maximumok is tovább csökkennek, a hét közepére már a –5 fokot sem érik majd el. Csütörtök estétől mediterrán ciklon érkezik fölénk, széllel, felhőkkel, hóval. A hó mennyisége egyelőre nagyon bizonytalan, de akár nagyobb mennyiség is hullhat a megye egyes részein, komoly hófúvásokkal.

„Amennyiben a várható havazás is veszélyhelyzetet hordoz majd magában, újabb előrejelzést küldünk a frissebb számítások alapján”, közölte a figyelmeztetést kiadó meteorológus, Kovács Attila, hozzátéve: Többéves statisztikáik szerint 24-36 órára szóló előrejelzéseik beválási valószínűsége 90% körül, míg a harmadik napra szóló előrejelzés beválása 80% körül van.

Mint Kovács Attila munkatársunknak elmondta, úgy néz ki, a hétvégére csillapodik a hideg, de a felénk tartó mediterrán ciklon útja még elég bizonytalan. Ha ideér, csapadékot hozhat, ami átmeneti enyhülést jelenthet, de a ciklon távozása után marad a tartósan hideg idő.

ÉM-SZP