Helyi közélet

2008.11.15. 09:05

Terhes kábszeresek, drogfüggő újszülöttek Miskolcon

<p>Miskolc – Becslések szerint hazánkban évente az ezres nagyságrendet is elérheti azoknak a terhességeknek a száma, amelynek kihordása alatt az anya kábítószert használ. Ezek a gyermekek behozhatatlan hátránnyal indulnak neki az életnek. Az adatok sokkolóak.</p>

Néhány nappal ezelőtt Miskolc belvárosában, egy kapualj mélyén egy idősebb nő hajolt a kabátjába rejtett zacskó fölé. Szipuzott. Gömbölyödő pocakja pedig azt mutatta, most ugyanezt teszi a gyermek is a hasában.

A szipu és a tények

Koleszár Ágnes, a Drogambulancia Alapítvány drogambulanciájának addiktológiai konzultánsa kétségbeejtő információkat tárt elénk arról, mik várnak majd a kapualjban szipuzó anyára és kisbabájára, és a hozzájuk hasonlókra.
"A terhesség alatti szipuzás súlyosan károsíthatja a magzatot, főleg az első trimeszter alatt. A károsodás függ a várandós életkorától, a szipuzás mértékétől, gyakoriságától, valamint hogy a terhesség mely időszakában használta a szert" – tudtuk meg Koleszár Ágnestől. Ezek a babák sok esetben alacsony születési súllyal jönnek a világra, testi fejlődésük visszamarad, és értelmi zavarok is mutatkoznak rajtuk: többek között lassú értelmi fejlődés, hiperaktivitás, tanulási nehézségek, gyenge emlékezőképesség, mozgáskoordinációs zavarok, beszédzavarok és gyenge hallás.

Később jellemzően lobbanékonyak, figyelmetlenek lesznek, és társadalmi beilleszkedési, valamint ítélőképességi zavarokkal is meg kell küzdeniük.
"Felmérések szerint évente több ezer gyermek hal meg szipuzás miatt. Miskolcon a család nélkül, a gyermekvédelem szárnyai alatt felnövők a legveszélyeztetettebbek. Véleményem szerint ez ellátatlan terület, hiszen ők kérnek a legkevésbé segítséget” – mondta el. "A működésünk kezdete óta, tizenkét év alatt 135 szerves oldószert használó kliensünk volt. Ők valamennyien húsz éven aluli férfiak voltak."

A szipuzás
• A középiskolások körében végzett felmérések szerint hazánkban a szipu harmadik helyen szerepel az élvezeti szerek listáján
• A szerek elérhetősége nagyon könnyű, mivel több, mint ezerféle háztartási és ipari termék tartalmazza őket, kezdve a hibajavító folyadékoktól a benzinig
• Ezen szerekkel szemben ugyanúgy fizikai és pszichikai függőség alakul ki, mint más drogokkal szemben
• Használatuk hatására visszafordíthatatlan idegrendszeri és egyéb élettani változások mennek végbe, és gyógyíthatatlan agykárosodás következhet be
• Rendszeres alkalmazásukkal a mindennapi funkciók: járás, beszéd, gondolkodás válnak problematikussá
• A szipuzónál bármikor bekövetkezhet a hirtelen halál, vagy légzésbénulás, epilepsziás roham

Drogos babák

"Sokszor nem is tudnak róla az orvosok, hogy a szülő nő drogfüggő" – figyelmeztetett Koleszár Ágnes. "A klienseink között az évek során úgy öt-hat várandós nő volt. Hányszor előfordul, hogy úgy esnek be a szülőszobába, hogy azelőtt egyszer sem jártak a kórházban! Tudnunk kell azt is, hogy a függő szülők gyermekei nagy eséllyel maguk is kábítószer-használókká válnak majd. A sejtjeik mindenre emlékeznek."

"Olyan, mintha a magzat is drogozna" – összegezte Dr. Hardonyi András, a Miskolci Egészségügyi Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Osztályának osztályvezető főorvosa, az önkormányzat Egészségügyi Bizottságának elnöke. "Az anya és a magzat szerves egységet képez. Kábítószer használata esetén a létfontosságú szervek károsodnak. A gyermeket mentális ás szomatikus károsodások érik. Fejlettsége jócskán elmarad az átlagostól" – magyarázta.

"A kábítószer-fogyasztás világszerte növekszik, ezzel együtt sajnos a drogfüggő terhesek száma is nő" – tudtuk meg Dr. Szűts Ágnestől, a B.-A.-Z. Megyei Kórház és Egyetemi Oktatókórház Koraszülött - Újszülöttpatológiai Osztályának osztályvezető főorvosától. A témában született tanulmánya szerint a drogfogyasztók körülbelül egyharmada nő. "A kábítószeres anya terhességét veszélyeztetik a szexuálisan terjedő fertőző betegségek ugyanúgy, mint a terhességi mérgezés, vérzések, korai vetélés, halvaszülés, lepényleválás, és idő előtti burokrepedés, amelyek sokkal gyakoribbak az esetükben” – részletezte a tanulmányban leírtakat Dr. Szűts Ágnes.

Elmondta azt is, hogy néhány drog ismerten magzati fejlődési rendellenességet okoz. Előbb az agysejtek képződését, majd a terhesség későbbi szakaszában az agy növekedését, differenciálódását, érését gátolja. Az újszülöttekre jellemző általános tünetek: a méhen belüli növekedés elmaradása, és komplex idegrendszeri zavarra utaló tünetek, melyek újszülöttkori megvonási tünetegyüttes néven foglalhatók össze, és a drogfüggő anyák újszülöttjeinek 60-70 %-át érintik. Ezek a kicsik táplálási problémákkal küzdenek.

Gyakran lép fel náluk hasmenés, hányás, túlzott ingerelhetőség, sírás, nyugtalanság, görcsök, légzéskimaradás és hirtelen bölcsőhalál.
De nem kell feltétlenül kemény drogokat használnia ahhoz egy édesanyának, hogy kisgyermekét a méhen belül súlyos károsodások érjék. A dohányzás, az alkoholfogyasztás, a nemi betegségek és egyéb fertőzések éppúgy hatalmas kockázati tényezőt jelentenek, arról nem is beszélve, hogy hazánkban – a drogfogyasztással szemben – szinte általánosnak számítanak. Következő cikkünkben ezzel foglalkozunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában