Egyperces

2012.08.15. 18:19

Koronásdaru-fiókák a fővárosi állatkertben

Budapest, 2012. augusztus 15., szerda (MTI) - "Trónörökösök" születtek a koronásdarvaknál a Fővárosi Állat- és Növénykertben, a legújabb jövevényeket a keselyűröpdében láthatja a közönség - közölte az állatkert szerdán az MTI-vel.

Budapest, 2012. augusztus 15., szerda (MTI) - "Trónörökösök" születtek a koronásdarvaknál a Fővárosi Állat- és Növénykertben, a legújabb jövevényeket a keselyűröpdében láthatja a közönség - közölte az állatkert szerdán az MTI-vel.

A szürkenyakú koronásdarvaknál világra jött két fióka július végén kelt ki a tojásból, és meglehetősen sokat fejlődtek az elmúlt két hétben. A fiókák nemcsak méretüket, hanem színüket tekintve is sokban különböznek a felnőtt állatoktól: tollazatuk pihés, vörösesbarna, illetve zsömleszínű, és a felnőttekre jellemző karcsú lábak helyett tömzsi lábakon szaladgálnak. A fejükön még semmi nyoma az aranyszínű tollkoronának, amelyről a faj a nevét kapta.

A Mami és Papi névre hallgató szülőpár sikeresnek mondható a szaporodást illetően, hiszen amióta 1999-ben megérkeztek Tanzániából, majdnem két tucat kismadarat költöttek ki. A már felcseperedett korábbi "trónörökösök" más európai állatkertekbe, például a németországi Erfurtba, a hollandiai Emmenbe, illetve a franciaországi Les Mathes állatkertjébe kerültek.

A sikeres szaporulat titka, hogy a két madár nagyon gondos szülő, egyetlen pillanatra sem hagyják magukra fiókáikat, megtanítják őket többek között táplálkozni, hogy minél hamarabb eltanulhassák, hogyan lakhatnak jól. Gondoskodásuk kiterjed a fiókák védelmére, még a gondozókkal szemben is: magasra szökkenve, rúgásokkal igyekeznek távol tartani mindenkit, aki a kicsinyek felé közelít.

A szürkenyakú koronásdaru Kelet- és Dél-Afrika nyílt, szavannás területeinek lakója. Különösen folyók, vagy nagyobb állóvizek közelében érzi otthon magát, nappal aktív, alapvetően párban, vagy kisebb családi közösségekben él. Tápláléka különféle növényekből, magvakból, valamint rovarokból, férgekből, apróbb halakból, békákból, kígyókból áll. Testfelépítését tekintve igen ősinek számít, és mivel az elmúlt 40 millió évben alig változott, "élő kövületként" tartják számon. A felnőtt madarak akár 25 évig is élhetnek.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!