Falvédők a szamosszegi iskolában

Dr. Cservenyák László etnográfus, a mátészalkai Szatmár Múzeum igazgatója nyitja meg október 20-án Bacskó Lajosné helyi lakos kiállítását a szamosszegi tornyos iskolában.

A település önkormányzata a helyi védettség alatt álló régi gyermekintézmény egy részét kiállítások rendezésére tette alkalmassá.

A nyári megnyitón dr. Petrovics Gyula helybéli háziorvos festményet láthatták az érdeklődők. Oláh János polgármester akkor arra tett ígéretet, hogy a korabeli építészeti stílus jegyeit őrző épületben újabb kiállítókat fogadnak. Örömmel adtak helyet Vincze László, Szamoskérből elszármazott festőművész tárlatának. Festményei mellett Puskás Szabolcs helybéli grafikus művész kísérletsorozataiban gyönyörködhettek a látogatók. A kiállító művészek alkotásaikból ajándékoztak a galériának, ezekből – s a továbbiakból – állandó gyűjtemény kialakítását tervezik.

Szaktanári magyarázattal

A szomszédos teremben falumúzeumot alakítottak ki, ahol a község régi használati tárgyait, a lakosság által adományozott eszközöket, bútorokat, kismesterségek szerszámait vehetik szemügyre az érdeklődők. Szerencsére gyakran látogatnak ide iskolás gyerekek, akik szaktanári magyarázattal kiegészített tájékoztató segítségével bővíthetik a régmúlttal kapcsolatos tudnivalókat. A pedagógusok reményei szerint ezek a gyerekkorban megkezdett tárlatlátogatások remélhetőleg felnőttként is folytatódnak.

A csütörtöki megnyitón Bacskó Lajosné falvédőivel ismerkedhetnek kicsik és nagyok. A galéria folyamatosan nyitva van, várva a helyi és térségi érdeklődőket.

– Koncz Nóra –