Falurendet vezettek be Tarnabodon

Falurendet vezettek be a Heves megyei Tarnabodon. A két oldalas szabálygyűjteményben többek között az szerepel, hogy mindenkinek rendet kell tartani a saját portája előtt, de meghatározták az ügyfélfogadás pontos rendjét, és azt is, hogy ki és milyen feltételekkel kaphat közmunkát a településen. A falu önkormányzatának egy célja van: legyen rendezett település Tarnabod.

Semmi új nincs a most bevezetett rendszabályokban, a lényeg az, hogy most minden együtt olvasható, és a falu lakosságának tartani kell magát a leírtakhoz – mondta a Független Hírügynökségnek Tarnabod polgármestere. Pető Zoltán szerint a falu azt elégelte meg, hogy néhány renitens család viselkedése miatt nincs nyugalom és rend az egyébként befogadófaluként működő településen. Előfordult például, hogy valaki ittasan jelentkezett közmunkára, és azt se végezte rendesen – mondta a polgármester.

Ezentúl minden hónapban körbejárja egy ellenőrző csoport a települést, és figyelmeztetik azt, akinek nincs lekaszálva a háza előtt a fű, vagy nincs kitisztítva a háza előtt futó vízelvezető árok. Öt nap áll rendelkezésre a hiányosságok pótlására. Ha az illető nem tesz semmit, pénzbüntetést kap, ami legkevesebb 10 ezer forint. A falurend meghatároz bizonyos viselkedési szabályokat is, és azt is, hogy kit, milyen vétségek miatt lehet kizárni a közmunka-programból. Ha valakit megbírságolnak, az vagy kifizeti a büntetést vagy leüli, de közmunkát nem kaphat – mondta a polgármester. Az első ellenőrzéskor, múlt pénteken egyébként a falu 220 házából mindössze 21 volt, ahol nem volt kifogástalan az utcafront.

A falurendből korábban minden háztartás kapott egy írásos változatot, amelyet véleményezni is lehetett, mielőtt a képviselőtestület elfogadta. A polgármester úgy tudja, négy másik Heves megyei kistelepülés, Hevesvezekény, Erk, Pély és Tiszanána is érdeklődik az ötlet iránt.