Friss hírek

2007.12.10. 07:34

A brit katonák elhagyják Bászrát

<p>A brit alakulat két héten belül kivonul Bászra tartományból - mondta Gordon Brown brit kormányfő dél-iraki villámlátogatásán vasárnap. Közben nincs hír az öt elrabolt britről, akik fogvatartói azt követelték, hogy az összes brit katona hagyja el Irakot.</p>

A két és félórás meglepetés-viziten Gordon Brown beszédet mondott a brit katonák előtt. Az iraki miniszterelnökkel, Nuri al-Malikival folytatott telefonbeszélgetésére hivatkozva Brown kijelentette: a brit katonák jó munkát végeztek Bászrában, ami lehetővé teszi, hogy az iraki erők két héten belül átvegyék az ellenőrzést.

Jeleneleg 5500 brit állomásozik Irak déli tartományaiban. Gordon Brown még októberben bejelentette, hogy 2008 elejére 2500-ra akarja csökkenteni számukat, mert addogra az iraki erők urai lesznek a helyzetnek. Irak 2003-as megszállása óta 173 brit katona vesztette életét az országban.

Brown látogatását megelőzően, kedden egy Dubai központú televíziós csatorna bemutatott egy felvételt. Ebben egy fegyveres csoport, amely túszul ejtett egy brit menedzsert és négy testőrét azt követelte, hogy az összes brit katona tíz napon belül hagyja el Irakot. Gordon Brown erre válaszul a túszok azonnali szabadon bocsátását követelte és visszautasította a fogvatartók felszólítását, akik egyébként nem közölték, mi történik, ha a britek nem teljesítik kérésüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!