Falunap és járásnap jól megfértek Halmajon

Akt.:
A települések bemutatták termékeiket
A települések bemutatták termékeiket - © Fotó: Vajda János
Halmaj – A rivalizálás helyett a települések együtt­működésének jó példája­­­ volt Halmajon.

„Egy huszonegyedik századi kibővített falunap jött létre azzal, hogy a Halmaji Napokkal egy időben a településen megrendezzük a II. Szikszói Járásnapot, amely az összefogás ékes példája” – mondta Demeter Ervin a pénteki megnyitóünnepségen.

A megyei kormánymegbízott szerint az esemény igencsak alkalmas arra, hogy megmutassa, a járáshoz tartozó 24 település a közfoglalkoztatás keretein belül milyen komoly értékeket volt képes teremteni.

„A közfoglalkoztatásnak az a legfontosabb célja, hogy akinek nincs munkája az elsődleges munkaerőpiacon, az ezen az ugródeszkán keresztül vissza tudja magát tornászni oda és hosszú távon stabilan biztosítani maga és családja megélhetését – hangsúlyozta Demeter Ervin. – A járás településein olyan 1700-1800 ember ténykedik a közfoglalkoztatásban, és itt, a járási napon együtt láthatjuk munkájuk eredményét, a termékeket. Ez arra is alkalmat ad, hogy a települések kicseréljék tapasztalataikat és tanuljanak egymástól.”

Az együttműködés napja

Bene-Czeglédi Natália, a Szikszói Járási Hivatal vezetője elmondta, hogy 2015-ben kezdtek el beszélgetni arról, hogy jó lenne egy olyan járási rendezvény, amely alkalmat ad arra, hogy a járáshoz tartozó települések összejöjjenek és egy amolyan közfoglalkoztatási kiállítás keretében mutatkozzanak meg egymás és a külvilág előtt. „Az ötlet nyomán született meg tavaly az I. Szikszói Járás Napja Szikszón, és a sikereken felbuzdulva idén a második itt, Halmajon. Ehhez azt tehetjük hozzá, hogy várjuk immár a harmadikat is, jövőre.”

Tóth József, Halmaj polgármestere házigazdaként köszöntötte a járásnap résztvevőit és kiemelte, hogy kezd megváltozni az a korábbi szemlélet, hogy inkább a rivalizálás, mint az együttműködés jellemzi az önkormányzatokat.

Szobor Kálvin Jánosnak

„A kereszténység vállalása sokszor nagy kihívásokkal jár, erőt, kitartást igényel” – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára Halmajon, ahol a reformáció 500. évfordulója alkalmából felavatták Kálvin János egész alakos szobrát, Varga Gábor dombóvári szobrász alkotását.

Fotó: Vajda János Fotó: Vajda János ©

Soltész Miklós azt mondta: Halmaj évszázadokon keresztül sok nehézségen, pusztításon ment át, szenvedett a huszitáktól, a török időkben, a pestisjárványtól, az árvíztől, 1640-re ki is halt a település.

Szaniszló Bálint


Halmaj, 2017. augusztus 4. Kálvin János újonnan, a reformáció 500. évfordulója alkalmából felavatott szobra Halmajon 2017. augusztus 4-én.
Halmaj - A kereszténység vállalása sokszor nagy kihívásokkal jár, erőt, kitartást igényel - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára pénteken Halmajon, ahol a reformáció 500. évfordulója alkalmából felavatták Kálvin Já...