Falnak ment az amerikai gazdaság

Akt.:
London (MTI) – A váratlanul rossz pénteki amerikai foglalkoztatási adatok nyomán most már meglehetősen egyértelmű, hogy az elmúlt hetekben “falnak ment” az amerikai gazdaság, és ez a monetáris enyhítés folytatásának lehetőségét veti fel – vélekedtek az új munkapiaci adatsort kommentálva londoni pénzügyi elemzők.

Az amerikai munkaügyi minisztérium pénteken közölte, hogy májusban 54 ezerrel nőtt a mezőgazdaságon kívüli ágazatokban foglalkoztatottak száma az Egyesült Államokban. Elemzők 160 ezres növekedésre számítottak az áprilisi 232 ezres növekedés után.

A Capital Economics, az egyik vezető londoni gazdasági-pénzügyi elemző csoport az adatsor ismertetése utáni kommentárjában “nagyon kiábrándítónak” nevezte a múlt havi amerikai foglalkoztatási számokat, amelyek a cég szerint “bebetonozták” azokat a várakozásokat, hogy az amerikai központi kamatszint belátható ideig nem mozdul el a jelenlegi mélységekből.
   
A Capital Economics szerint “kétségtelen” az is, hogy a friss adatok után nyomás nehezedik majd az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve-re a mennyiségi enyhítés folytatása végett. A Fed likviditásinjekciójának jelenlegi, második adagja a tervek szerint június végén fut ki.

-MTI-