Falfirka- kommandót hoz létre Székesfehérvár

Falfirka-kommandót hoz létre Székesfehérvár. Tartósan munkanélküli, halmozottan hátrányos helyzetű embereket képeznek ki az épületek, terek megtisztítására. A kommandó nemcsak Fehérváron dolgozik majd, hanem a város harminc kilométeres körzetében, főként a Velencei-tó környékén.

Több mint húsz embert képeznek ki, és négy éven át foglalkoztatják őket. Várhatóan már jövőre munkába állnak. A falfirka-eltávolítás mellett a parkokban apróbb javításokat is elvégeznek majd. Az 1.4 millió forintos költséget az önkormányzat állja.

A program hatékonyabbá teszi a városban a falfirka-eltávolítást, és munkahelyeket teremt. Az emberek pedig később nagyobb eséllyel juthatnak vissza a munka világába. Az ötletet egy Pécsett bevált elgondolás alapján a munkaügyi központ fehérvári kirendeltsége dolgozta ki, a Városfejlesztési Bizottság pedig jövő csütörtökön terjeszti a közgyűlés elé. A közgyűlés várhatóan támogatja a programot – mondta a Független Hírügynökségnek Szigli István, a Városfejlesztési Bizottság elnöke.

Szigli István szerint nem elég eltávolítani a firkákat, szükség lenne olyan felületekre, amire szabadon alkothatna, akinek erre igénye van. Ezért megkeresnek majd üzemeket, intézményeket, hogy ajánljanak fel ilyen helyeket, pl. üzemcsarnokok falát.

A városban többnyire folyamatosan tisztítják a falfelületeket. Pontos adat arra vonatkozóan nincs, hogy összesen mennyi pénzt fordítanak rá. 2006-ban volt azonban egy átfogó graffiti-eltávolítás, ami hárommillió forintba került.