Helyi közélet

2010.03.10. 12:21

Sztálin neve nincs a miskolci listán

<p>Miskolc - A miskolci díszpolgári listán nem szerepel Sztálin neve: soha nem kapta meg ezt a címet vagy törölték a névsorból?</p>

Pécset véletlenül derült fény Sztálin díszpolgárságára, amikor is egy kulturális fővárosi kiadványhoz kezdték összegyűjteni a város összes eddigi díszpolgárának nevét. A diktátor 1947-ben kapta ezt a címet a várostól, de előreláthatólag, Pécs soron következő közgyűlése megfosztja ettől.

Ennek kapcsán végiglapoztuk, a miskolci díszpolgárok listáját is, amelyben az első dátum 1886, ekkor kapta meg ugyanis Kossuth Lajos ezt az elismerést. Őt követte pár évvel később Jókai Mór, gróf Andrássy Gyula, Wekerle Sándor, Lévay József, gróf Bethlen István.

Az 1970-es évek környékén találunk olyanokat is, akiknek a neve ma már nem mond sokat, ilyen például Iván Taraszovics Vecserszkij vagy Anatolij Szemjonovics Drigin. Az akkoriban még kézzel írt határozatból azonban kiderül, hogy az előbbi a város felszabadításában játszott fontos szerepet, míg az utóbbinak köszönheti Vologda és Miskolc a testvérvárosi kapcsolatot.

Válasz később

Sztálin nevét nem találtuk a miskolci listán. 1927 és 1973 között egyébként sem találtunk senkit, erről az időszakról ugyanis nincs információ a város honlapján található díszpolgári névsorban. A kulturális és vendégforgalmi osztályon érdeklődtünk, hogy miért nincs adat, de mára ígértek választ.

Ezen kívül azokat a kérdéseket is feltettük: „Sztálin szereplt-e valaha Miskolc díszpolgárai között, ha igen, mikor törölték a listáról. Tervezik-e a lista újbóli felülvizsgálatát? Volt-e olyan az elmúlt években, aki visszautasította a díszpolgárságot, amiatt, hogy esetleg olyan neveket talált a listán, akik szerinte nem méltók rá?”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában