Fagyszünetet rendeltek el egy nyugat-ukrajnai nagyvárosban

A milliókra rúgó lakossági tartozások miatt a Haz Ukrajini nem szolgáltat földgázt a 270 ezer lakosú Ivano-Frankivszknak. A hidegre való tekintettel a nyugat-ukrajnai megyeszékhely iskoláiban a közegészségügyi szolgálat és az önkormányzat kényszerszünidőt rendelt el.

Ivano-Frankivszk polgármestere sürgős kormánysegítségért folyamodott, miután a gázszolgáltató megtagadta a földgáz szállítását a távfűtőművek részére. Viktor Anuskevicsusz, a városi tanács elnöke az UNIAN ukrán hírügynökségnek elmondta, hogy semmiképpen nem fogja tétlenül nézni, amint a hővezetékek szétfagynak. Ezért ha a kormánytól nem érkezik mihamarabb válasz, akár önkényes és törvényszegő lépések megtételére is hajlandó.

A város 43 iskolájából 17 esetében a helyi közegészségügyi szolgálat főorvosa egyébként már napokkal ezelőtt betiltotta a tantermekben uralkodó hideg miatt az oktatást. A polgármester az intézkedéshez csatlakozva és a közoktatási osztály egyetértésével csütörtöktől egyhetes kényszerszünidőt rendelt el az ivano-frankivszki tanintézményekben.

Az ukrajnai gázszolgáltatók idei újításként az előző időszakok lakossági elszámolásaihoz igazítják a településeknek egy-egy hónapra szánt gázmennyiség limitjét. Az ország sok térségében ezért a fűtési szezon megkezdődése ellenére is zárva vannak a gázcsapok.