Facebook-csoport és nyílt levelek a kulturális zárolások ellen

Hat színházi szervezet közös Facebook-csoporttal és nyílt levelekkel tiltakozik a kultúrát érintő újabb pénzügyi zárolások ellen. A miniszterelnöknek és a szaktárcák vezetőinek írt levélben hiányolják az egyeztetéseket a több százezer hivatásos és amatőr művész életét befolyásoló kérdésben, valamint azt írják, hogy a megszorítások nem mentik fel a kormányt a nemzeti kultúrában okozott helyrehozhatatlan károk és hibás döntések felelőssége alól.

A nyilvánosság erejében bízik az a hat művészeti szervezet, amelyek “Összefogás a magyar kultúráért” néven külön oldalt hoztak létre a Facebook közösségi portálon. A Magyar Bábjátékosok Egyesülete, a Magyar Drámapedagógiai Társaság, a Magyar Szín-Játékos Szövetség, az MSZ-JSZ Egyetemi Színjátszók Szekciója, a Magyar Versmondók Egyesülete és a Színházi Kritikusok Céhe az interneten várja a csatlakozókat a tiltakozásához a kulturális élet megmentése érdekében.

A hat szervezet levelet írt Orbán Viktor miniszterelnöknek, Matolcsy György nemzetgazdasági és Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszternek, valamint Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkárnak, amelyeket a postázás után nyilvánosságra hoztak. Az aláírók hangsúlyozzák, hogy a tavaly júliusban elrendelt zárolások felháborították a kulturális élet szereplőit, de a kegyelemdöfést a Matolcsy György által február 4-én, Brüsszelben bejelentett 250 milliárd forintos stabilitási tartalék képzése adta meg. Az alap létrehozását három nappal később a miniszterelnök, február 12-én pedig a kormány is jóváhagyta.

“A Nemzeti Kulturális Alap költségvetését 1 milliárd forinttal vette vissza a kormány azonnali hatállyal, mindemellett a kulturális tárcát is birtokló Nemzeti Erőforrás Minisztériumának közel 40 milliárd forinttal lett kevesebb az idei költségvetése. A Nemzeti Kulturális Alap pályáztatható keretéhez képest 14 százalékos, a kollégiumi kerethez képest 18,5 százalékos a kieső támogatás mértéke. Az új számok tekintetében Magyarország felelős kormánya még 400 millió forintot sem hajlandó fordítani 2011-ben a kultúra gerincét jelentő közművelődésre, az alkotómunkára és a művészetoktatásra, továbbá az ezzel kapcsolatos tevékenységeket szervező, összehangoló civil szervezetek munkájára! (….) Ezeket a forrásokat máshonnan pótolni nem lehet: az intézkedés-csomag helyrehozhatatlan károkat okozott, s még nagyobbakat fog okozni” – fogalmaznak a tiltakozók.

A levélírók külön felhívják Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter figyelmét: az államot jogszabály kötelezi arra, hogy a szerencsejátékokból befolyó bevétel játékadójának 90 százalékát át a Nemzeti Kulturális Alap kaphassa meg. A kormány döntése nyomán azonban újabb 1 milliárd forinttal ez a keret is csökkent, vagyis több ezer rendezvény és műalkotás nem születhet meg. A levélírók arra is választ várnak, hogy a civil szférában mikor lesz végre átfogó és racionális finanszírozási rendszer és a Nemzeti Civil Alapprogramot hogyan kívánják átalakítani.

Szőcs Géza kulturális államtitkárnak azt róják fel, hogy meglátásuk szerint a vezetőcseréken felül nem hozott olyan konkrét intézkedéseket az elmúlt 9 hónapban, amelyek a kulturális, művészeti és közművelődési terület szereplőit könnyebb helyzetbe hozták volna. Az sem derült ki, hogy van-e a tárcának stratégiai elképzelése az amatőr és a hivatásos művészeti mozgalmakkal kapcsolatosan, és ha van, akkor azt ki alkotta, és miről szól. Mint fogalmaznak: “Miért nem tesz semmit a tervezett intézkedések ellen? Hiszen Ön ma a kultúra címzetes őre…”