Multimédia

2009.01.09. 09:38

Lassulás várható a fogyasztói elektronikai iparban

<p>A fogyasztói elektronikai ipar szereplőit tömörítő szervezet (CEA) szerint vége a 10 százalék feletti éves növekedésnek.</p>

Az ágazat szinte teljes egészében az eddiginél jóval szerényebb növekedés várható 2009-re. A fogyasztói elektronikai cikkek értékesítése 2009-ben csupán 4,3 százalékkal nő majd a prognózis szerint, szemben a tavalyi 13,7 százalékkal.

A mobiltelefonok eladása - amely az értékesítésnek tavaly még több mint negyedét tette ki - az idén csak 2,1 százalékkal fog emelkedni. Tavaly még ebben a szegmensben 13 százalék volt a növekedés, tavalyelőtt pedig 15,4 százalék.

De ezzel együtt is marad az a makró tendencia, hogy az emberek bármikor, bárhol képesek legyenek dolgozni, játszani és kommunikálni. Erre fognak irányulni a technikai újítások.

A tv-készülékek értékesítése 2,6 százalékkal fog bővülni, szemben a tavalyi 10,5 és a tavalyelőtti 9,1 százalékkal.

Lassabban fog nőni a folyékony kristály kijelzők eladása is, de még mindig 10 százalék fölötti lesz az arány - ám csak darabszámban. Pénzben számolva viszont a bevétel már csökkenni fog.

Valamivel kedvezőbbek a kilátások a számítógépek terén. A komputereladások értéke 8,2 százalékkal fogja felülmúlni 2008-at, de ez is lényeges visszaesés a tavalyi 17,8 százalékos növekedéssel szemben. Ezen belül az asztali gépek értékesítése ténylegesen is csökkenni fog, a laptoppiac viszont dinamikusan bővülni. Az összes eladott számítógép 63 százaléka lesz laptop.

  • Péntektől letölthető a Windows 7 tesztverziója
    "Minden idők legjobb Windowsának közreadása előtt vagyunk" - hangoztatta Steve Ballmer a Las Vegas-i bemutatón.

  • iBoobs - hullámzó mellek az iPhone-on
    Az Apple letiltotta azt az alkalmazást, melyben a telefont mozgatva kedvünkre rázhattunk két méretes női mellet az iPhone kijelzőjén.

  • Ingyen nézhető magyar filmek
    Meghosszabbította ingyenes otthoni hozzáférést biztosító karácsonyi akcióját a NAVA. Januárban még szabadon lehet nézelődni.

  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!