Földspekulációt emleget az MSZP a Zsámbéki-medencében tervezett fejlesztés kapcsán

Az MSZP-s Gőgös Zoltán szerint a kormány kijátszaná a földtörvényt és egy tőkés társaság kezére juttatna több ezer hektár kiváló minőségű termőföldet azzal, ha betartja a Talentis Grouppal aláírt szándéknyilatkozatot.

Az Országgyűlés Mezőgazdasági bizottságának alelnöke pénteki közleményében azt írja: felszólítják a kormányt, hogy álljon el ettől az ötlettől, a Vidékfejlesztési Minisztérium pedig a földtörvény módosításával akadályozza meg, hogy ilyen és ehhez hasonló törvénytelen ügyletek a jövőben ne jöhessenek létre.

Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter csütörtökön jelentette be, hogy a magyar kormány és Talentis Group szándéknyilatkozatot írt alá. Ennek lényege, hogy az állam termőföldekkel száll be egy közös vállalkozásba, amely fejlesztéseket hajtana végre a Zsámbéki-medencében található kiváló minőségű földterületeken – emlékeztet Gőgös Zoltán. A miniszter szándéka szerint az állam ezzel a tranzakcióval mindössze 10 százalékos részesedést szerezne a közös cégben, így a területek további hasznosításába érdemi beleszólása nem lenne – tette hozzá.

Az MSZP-s politikus szerint “az a kormánytöbbség, amelyik a sukorói fejlesztés kapcsán minden jogi eszközt bevet, hogy egy művelésre alkalmatlan földterület ne kerülhessen magántulajdonba, és azon ne lehessen több száz munkahely megteremtésével járó fejlesztést létrehozni, most nem aggódik, sőt tevekényen részt vesz Magyarország legjobb termelési adottságú termőföldjeinek spekulációs célú felhasználásában”. Magyarországon több tízezer hektár, művelésre alkalmatlan, használaton kívüli honvédségi földterület van, így teljesen érthetetlen, hogy a magyar gazdák földhöz juttatása helyett miért akarnak egy kiváló minőségű földterületet egy befektető társaságnak átjátszani – olvasható a közleményben.

A nemzeti fejlesztési miniszter bejelentése szerint közös gazdasági társaságot hoz létre a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Talentis Group a Talentis Program megvalósításáért. Az erről szóló nyilatkozatot Fellegi Tamás miniszter és Kenyeres Sándor, a Talentis Group alapítója, az igazgatóság elnöke írta alá. A magyar állam tulajdonosként szállhat be a projektbe. A szándéknyilatkozat rögzíti: a tervek szerint a Zsámbéki-medencében létrejövő nemzetközi tudásközpont az Új Széchenyi Terv (ÚSZT) nemzeti programjai keretében valósulhat meg. Az állami tulajdon aránya 10-15 százalék lehet állami földterületek apportja révén. Végleges döntés erről júliusra születhet, akkorra lesz kész a program minisztérium által elrendelt jogi-pénzügyi átvilágítása.

-Független Hírügynökség-