Földet ért a Szojuz

Földet ért a Szojuz
Sikeresen föld ért szombaton Kazahsztánban a Szojuz orosz űrkapszula, miután levált a Nemzetközi Űrállomásról (ISS) – közölte az orosz űrkutatási hivatal. A három űrhajóst szállító űrhajó egy nap késéssel vált le az űrállomásról, miután az első kísérlet egy műszaki hiba miatt nem sikerült.

A Szojuz űrszonda közép-európai idő szerint hét perccel fél nyolc előtt ért földet Kazahsztán sztyeppéin – közölte a Roszkozmosz . Az orosz űrközpont közleménye szerint a leszállás minden hiba nélkül zajlott, és a legénység jól érzi magát.

A Tracy Caldwell Dyson amerikai, Alekszander Szkvorcov és Mihail Kornienko orosz űrhajósokat a földre visszahozó Szojuz egy nap késéssel vált le az ISS-ről. Az eredeti tervek szerint pénteken kellett volna visszatérnie az űrhajónak, de egy műszaki hiba miatt nem sikerült ledokkolni az állomásról. A problémát számítógépes hiba okozta, amely tévesen azt jelezte, hogy nem sikerült hermetikusan lezárni az űrállomást az ajtó bezárása után.

– Független Hírügynökség –


Levált a Szojuz a Nemzetközi Űrállomásról

fuggetlen | 2010.09.25 07:09
Sikeresen levált a Nemzetközi Űrállomásról (ISS) szombaton a Szojuz orosz űrkapszula, egy nappal azután, hogy egy műszaki hiba megakadályozta a műveletet – közölte az orosz űrközpont. A két orosz, és egy amerikai űrhajóst szállító űrhajó közép-európai idő szerint negyed nyolc után ér földet Kazahsztánban.

Gondok az űrben – késik a Szojuz

fuggetlen | 2010.09.24 11:57
Nem tudott leválni a Nemzetközi Űrállomásról a Szojuz TMA-18 orosz űrhajó technikai hiba miatt, ezért egy nappal később érkezik vissza a Földre a három asztronautával a fedélzetén – jelentették az orosz illetékesek. A Szojuz történetében még sosem történt ilyesmi.