Földcsuszamlás egy guatemalai autópályánál – legalább 22 halott

Földcsuszamlás egy guatemalai autópályánál – legalább 22 halott
Legalább 22 ember meghalt és több tucatnyian eltűntek Guatemalában, miután földcsuszamlás borította be egy autópálya több szakaszát – közölték vasárnap helyi tisztségviselők. A sztrádát járhatatlanná nyilvánították, és ideiglenes lezárták a forgalom elől.

Az első földcsuszamlás szombaton, nagyjából délben történt. Az autópályára boruló domboldal félig maga alá temetett egy buszt, 12 ember halálát okozva – közölte az AP amerikai hírügynökség helyi tisztségviselőkre hivatkozva. A tragédia után pár órával az autópálya egy másik szakaszát is föld temette be, több járművel, köztük egy busszal együtt.

A második esetnek legalább tíz áldozata van, és legalább hatvanan eltűntek – közölte a polgári védelmi hatóság vezetője. A tűzoltóság helyi vezetőjének elmondása szerint az áldozatok közül többen a mentőalakulat tagjai voltak. Otto Mazariegos tűzoltóőrnagy közlése szerint nem tudják, hogy mennyi utas volt az eltemetett buszban, és ő 150 eltűntet említett.

Az autópályát lezárták a földcsuszamlások veszélye miatt. Az infrastruktúráért felelős guatemalai miniszter elmondta: a járhatatlanná nyilvánított szakaszt addig nem nyitják meg a forgalom előtt, amíg teljesen biztosak nem lesznek benne, hogy nem lesz több földcsuszamlás.

Az ország elnöke már az autópályát ért első földcsuszamlás után rendkívüli állapotot hirdetett ki. Alvaro Colon elnök elmondása szerint a hetek óta tartó heves eső nagyjából négyszázmillió dolláros kárt okozott az országnak.

– Független Hírügynökség –