FÖLDRENGÉS – Félmilliárd forint felett lehet a kár

Több mint háromezer kárbejelentés érkezett a biztosítókhoz kedd délig, a múlt szombati földrengés kapcsán.

Szakértői becslések szerint a földmozgás okozta károk teljes összege meghaladhatja a félmilliárd forintot – közölte a Független Hírügynökséggel a Magyar Biztosítók Szövetsége.

A múlt szombati földrengés után a biztosítók már hétfőn kora reggel megkezdték a helyszínen a károk felmérését, és ahol szükséges volt, ott átcsoportosították kárszakértőiket az érintett területekre. A bejelentések döntően kisebb falrepedésekről és vakolathullásról szóltak, nagyobb, az épületek szerkezetének sérülésével járó, statikai problémákat felvető káresetekről egyelőre nem tudnak – olvasható a Magyar Biztosítók Szövetségének közleményében. A leginkább érintett területek Komárom-Esztergom, Győr-Moson-Sopron és Fejér megye, illetve Budapest.

A Mabisz közleménye emlékeztet, hogy szinte az összes lakásbiztosítási szerződésben szerepel a földrengéskár, így az ügyfelek számíthatnak a kártérítésre. A biztosítótársaságok a földrengések erősségét egyébként többféle skálán mérik. A legelterjedtebb a 12 fokozatú intenzitás-skála, az úgynevezett “MSK 64”, több társaság pedig a Mercalli-skálát használja. A múlt szombati földmozgás olyan mértékű volt, hogy a biztosítók mindegyikénél abba a kategóriába esik, amely után már fizetnek.

A szövetség arra is figyelmeztet, hogy Oroszlány térségében “ál-kárszakértők” bukkantak fel. A valódi kárszakértők fényképes igazolvánnyal rendelkeznek, és mivel általában magukkal viszik az ügyfél aktáját, így tisztában vannak az adatokkal, nem tesznek fel gyanús kérdéseket. Emellett a kárszakértők előre egyeztetett időpontban mennek ki a helyszínre.

A földrengés múlt szombaton délután háromnegyed hét előtt nem sokkal Oroszlánytól néhány kilométerre pattant ki körülbelül 6 kilométeres mélységben. A földmozgás a Richter-skála szerinti 4,7-es erősségű volt.
– Független Hírügynökség –