Helyi közélet

2010.12.12. 11:33

Hogyan vásároljunk és cseréljünk karácsonykor?

<p>Miskolc - Mire figyeljen a fogyasztó a karácsonyi bevásárlásnál, milyen jogai vannak, illetve a kereskedőnek milyen kötelezettségei.</p>

Többek között ezeket kérdezték olvasóink dr. Sasvári Zoltántól, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) észak-magyarországi regionális felügyelőségének miskolci kirendeltségvezetőjétől, aki szerdán szerkesztőségünkben válaszolt olvasóink telefonos kérdéseire. Szakértői telefonunkat ezúttal a fogyasztóvédelem témakörben szerveztük, mert az a tapasztalat, hogy ilyenkor, az ünnepek környékén, megnőnek az ilyen jellegű panaszok. Ezt a kirendeltségvezető is megerősítette, bár azt is elmondta, hogy náluk egész évben égnek a vonalak, naponta több tucat bejelentés is érkezik.

Olvasóink közül többen is éltek a lehetőséggel, hogy kérdezzenek. Volt, aki arról érdeklődött, hogy meddig cserélhető vissza egy termék. Ő ugyanis jó előre megvásárolta a karácsonyfa alá valót, de mi történik, ha az ajándék átadásakor derül ki, a műszaki cikk hibás. Ebben az esetben még visszavihető az üzletbe? Dr. Sasvári Zoltán szerint igen, mint mondta: a polgári törvénykönyv szerint a fogyasztó által vásárolt termékek szavatossági elévülési határideje két év. Ha a termékre van jótállás, az annyiban jelent többletet a fogyasztó számára, hogy vita esetén egy évig a kereskedőnek van bizonyítási kötelezettsége, míg enélkül ez az intervallum csak fél év – magyarázta. Összegezve tehát: a karácsony előtt pár héttel megvásárolt árucikkekre bőven érvényes a szavatosság.

Jobb szaküzletben venni

Mi történik akkor, ha a termék jó, de nem tetszik az ajándékozottnak, azaz visszacserélhetők a termékek akkor is, ha nincs minőségi hibájuk? A kiredeltségvezető erre is adott választ: a kereskedőnek ilyen esetben nincs kicserélési vagy pénzvisszaadási kötelezettsége. De – folytatta – tehát ilyen vállalást. A vásárló azonban, hogy ezt később bizonyítani tudja, kérheti ezt a vállalást írásos formában is – tette hozzá.

Akciós termékre is vonatkozik a cserelehetőség? A szavatossági felelősség minden termékhez jár – mondta. Olyan hibáért azonban nem, amit a fogyasztó a megvásárláskor is ismert, vagy erről előre tájékoztatták – hangsúlyozta.

Dr. Sasvári Zoltán az ilyenkor klasszikusnak számító hibákra, vásárlói megtévesztésekre is felhívta az olvasók figyelmét. Például: a műszaki termékeknél figyeljünk arra, hogy biztonságos terméket vegyünk. Az NFH honlapján megtalálható a nem biztonságos termékek listája, de a hatóságnál külön tájékoztatás is kérhető. A hálózatról üzemelő árucikkeknél követelmény – tudtuk meg –, hogy CE jelölés legyen rajta, ez azt jelenti, hogy mind az uniós, mind a magyar szabványoknak megfelel. Ezt keressük a fényfüzérek esetében is. Kiemelte: ezeket a termékeket érdemes szaküzletben megvásárolni.

Kálvária az elromlott készülék miatt

E-mailen is kérdezhettek olvasóink. Egyikben a következőre panaszkodtak: telefont vásároltak az egyik nagyáruházban, de a készülék 3 hét után elromlott. A boltba visszavitték, onnan felküldték a szervízbe a készüléket. A javítást két hétre vállalták, de ez idő alatt cseretelefont nem biztosítottak. De a szolgáltatást ez idő alatt is kellett fizetnie kellett a vásárlónak. A fogyasztóvédelmi szakember szerint a kereskedőnek azt írja elő a jogszabály, hogy törekednie kell a 15 napon belüli javíttatásra. Cseretelefont nem köteles adni, de ha a fogyasztót emiatt kár éri , akkor a polgári jog szabályai szerint érvényesítheti a kártérítési követelését. A szolgáltatás pedig egy más téma, hiszen az a szerződés a készülék megvásárlásától külön jött létre.

Egy másik olvasónk, elektronikus levelében arra tért ki, hogy az egyik nagyáruházban vásárolt gőzkabinhoz nem kapták meg – az egyébként a felszerelési jegyzékben is szereplő – ventilátort. Dr. Sasvári Zoltán szerint ebben az esetben – ha nem egyedi hibáról van szó – akkor felmerülhet a vásárló megtévesztése is, amit a fogyasztóvédelmi hatóság felé lehet jelezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában