Ezüstöt ünnepelt Gégény március idusán

Tenkely Józsefné
Tenkely Józsefné

Gégény – Az Ezüst Érdemkereszt, melyet Tenkely Józsefné polgármester kapott, bearanyozta a községi ünnepségét, melyet a forradalom és szabadságharc 159. évfordulóján tartottak. Gégény. Cikkek, adatok a közsgéről letölthetők [.pdf – 152KB]

Hadd kezdjem ezúttal egy kis szubjektívvel! Ritkán járok Gégényben, ezért számomra talán feltűnőbb az a változás, ami az elmúlt bő másfél évtizedben itt végbement. Takaros utcák, parkok, parkolók, padok, itt-ott díszburkolat, sehol egy eldobott csikk, stanicli. Rendezett, csinos, kellemes település benyomását kelti Gégény.
Polgármestere 1992 óta – időközi választáson kapott bizalmat – Tenkely Józsefné, akit nemzeti ünnepünk alkalmából a köztársasági elnök a Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszttel tüntetett ki.
– Számomra óriási meglepetés volt a kitüntetés – mondja – és természetesen nagyon örültem neki. Bár én kaptam, de nyilván nem egyedül engem illet az elismerés, hisz a községért együtt dolgoztunk a képviselőkkel, a hivatal dolgozóival és még sok-sok gégényi és nem gégényi emberrel. Én ugyanis nagyon fontosnak tartom a kapcsolatépítést, a kapcsolattartást, hisz egymás nélkül nem sokra mennénk.

Az évtized beruházása
– Nem túlzás állítani, hogy a gégényiek régi álma valósul meg ezekben a hónapokban. Tizenhárom éve szorgalmazzuk egy többfunkciós tornaterem építését, s végre az Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Tanács 81 százalékos támogatásával még az idén megvalósul az első ütem, tehát szeptembertől már teremben is sportolhatnak a gyerekek, felnőttek egyaránt. A többit hitelből fedezzük.

A második ütemre – a közösségi helyiségek építése, a környezetrendezés, szabadtéri sportpálya létrehozása – a pályázatot áprilisban nyújtjuk be.
Bár az iskolások (257) és óvodások (109) száma miatt nem kényszerülne intézménytársulásra a gégényi önkormányzat, az „önhikis” pályázati lehetőség (80 millió a működési forráshiány) azonban már az idén kétharmadára zsugorodna, ha továbbra is önállóan tartanák fenn az iskolát.

Ezért keresik a lehetőséget a szomszédos településekkel a társulásra.

Névjegy

Tenkely Józsefné, Gégény polgármestere, az Ezüst Érdemkereszt tulajdonosa
Gyermekkor: Kemecsén született, Nyírbogdányban járt iskolába, Demecserben érettségizett.
Pályakezdés: A Széchenyi István Pénzügyi Szakközépiskola utána Nyírbogdányi Kõolajipari Vállaltnál kezdte pályafutását.
Közszolgálat: 1971-es házasságkötése után költözött Gégénybe, ahol a tanácsházán volt adóügyintézõ, majd fõelõadó, anyakönyvvezetõ, vb-titkár. 1992 óta pedig polgármester.
Családi állapot: Két felnõtt (Edina és Viktor) gyermek édesanyja, négy unoka szeretett nagyija.

Lépésről lépésre
Elsőként gyógyszertárat létesítettek a községben, aztán jött a gázberuházás, a telefonhálózat kiépítése még az első ciklusban. 1996-ban épült az iskola, addig hét különböző helyen volt a tanintézet, több lépcsőben készült el a mai korszerű óvoda, mely végső arculatát 2004-ben nyerte el.

Ezzel együtt fejlesztették a két konyhát is. A közvilágítás korszerűsítése is erre az időszakra esik. Ami kistelepülésnél ritkaság, már 2002-ben Pátrohával közösen megvalósították a szennyvízberuházást. Néhány köz kivételével szilárd burkolatúak utcái. Ami még hiányzik: járdák és a belvízelvezető csatornarendszer kiépítése.

További adatok Gégényről letölthetők

– Györke László –