Ezüstös fiúk, bronzos lányok

Ezüstös fiúk, bronzos lányok
A Debrecenben megrendezett cselgáncs csapat Európa-bajnokságon a magyar férfi válogatott ezüstérmet, míg a nők bronzérmet nyertek.

Mindkét magyar válogatott éremmel fejezte be szereplését a debreceni Főnix Csarnokban megrendezett Férfi és Női Cselgáncs Csapata Európa-bajnokságon. A lányok felhőtlenül örültek a bronznak, a fiúk talán kissé keserűen az ezüstnek.

A kontinens négy legjobb, legerősebb válogatottja csapott össze az erősebb nem küzdelmeiben az Eb-n, azaz, az orosz, a francia, az izraeli és a magyar együttes alkotta a mezőnyt. Már az elődöntőkben nem akármilyen csatákat láthatott a roppant lelkes publikum – a szurkolók minden dicséretet megérdemelnek, hiszen kiváló hangulatot varázsoltak a Főnix lelátójára –, hiszen a magyar–orosz és a francia–izraeli ütközet is szorosan alakult. A mienk igen jól nyitottak, hiszen a két legalsó súlycsoportot megnyerték, ám Braun döntetlenje, és két vereség után mégis egál volt az állás. Ám jött a nagy öreg, a kisebb sérüléssel is a harcot vállaló Kovács Antal, és egy leszorítás utáni ipponnal ismét visszahozta a reményt. A zárómeccsen az eredeti súlycsoportjánál eggyel feljebb küzdő Hadfi kiválóan harcolt, így a Nagysolymosi Sándor irányította válogatott bejutott a fináléba. A másik ágról követte őket az izraeli társulat, amely 4–2-re múlta felül a gallokat.

A finálé aztán a végletekig kiélezett, szoros csatát hozott: 1–0-ra a vendégek vezettek, Ungvári és Braun győzelmével fordítottak a magyarok, majd két gyors ipponnal ismét az izraelieknél volt az előny. A 100 kg-ban Kovács sérülés miatt nem vállalta a megmérettetést, ám Hadfi Dániel ismét kitett magáért, és visszahozta a reményt. A publikum nagy bánatára azonban az utolsó szó az izraelieké volt: Kordon ipponnal verte meg Csizmadiát. Ez pedig azt jelentette, hogy a magyar együttes az ezüstérmet nyerte meg – ebben a mezőnyben ez is remek eredmény –, viszont Kovács Antalnak nem sikerült begyűjtenie a hőn áhított Eb-aranyat, amely még hiányzik az éremkollekciójából. A magyar fiúk – bár nem lépett tatamira, de a keretnek tagja volt a debreceni Madarász Attila is –, eleinte kissé szomorúaknak tűntek, ám a szurkolók ünneplése jobb kedvre derítette őket, így az eredményhirdetésnél már szélesen mosolyogtak.

A hölgyek küzdelmében a magyar válogatottra az elődöntőben a francia együttes várt, s a papírforma nem is borult, hiszen az esélyesebb vendégek diadalmaskodtak. A gallok aztán meg sem álltak az aranyig, a döntőben az oroszokat iskolázták le, 6–1 arányban. A piros-fehér-zöld színek képviselői pedig megszerezték a számukra bravúrnak számító bronzérmet, miután a kisdöntőben remek versenyzéssel 6–1-re legyőzték a briteket.

A torna záróünnepségén aztán nemcsak a csapatokat köszöntötték az elöljárók, hanem a viadal – az Eb-t a Debreceni Sportcentrum Kht. munkatársai koordinálták – Debrecenbe hozatalában oroszlánrészt vállaló, egykori kiváló versenyzőt, Csősz Imrét is.

B. R.