Friss hírek

2009.11.23. 16:49

Elõkerült Hitler Mercedese - egy orosz milliárdos vette meg

<p>Egy autókereskedõ rábukkant az egykori náci vezér, Adold Hitler Mercedes autójára - írta hétfõn egy német napilap. A jármûvet a német férfi egy meg nem nevezett orosz milliárdos megbízatásából kutatta fel, aki több <b>millió</b> eurót fizetett a Bielefeld közelében megtalált autóért, annak felkutatásáért, illetve felújításáért az oldtimerekkel, illetve régi jármûvekkel foglakozó autókereskedõnek.</p>

Hitler eredeti Mercedesét a düsseldorfi Michael Fröhlich kutatta fel. Az 59 éves német autókereskedõ megbízója egy orosz milliárdos, aki titkolja kilétét. Az autó felkutatásának megbízatása egy közvetítõ segítségével jutott el a német férfihoz.

Fröhlich ezután hetekig kutakodott az interneten, és Európa-szerte végigtelefonálta a szakértõket. "Senki nem akart elõrukkolni a farbával, mivel ez egy kényes téma" - mondta az autókereskedõ az Express Daily nevû napilapnak nyilatkozva. A kölni újság szerint az oldtimer-kereskedõ végül mégis kiderítette, hogy az autót a II. világháború után 2000 birodalmi márkáért adták el, valahol Ausztriában. Ezután Las Vegasba, egy autómúzeumba került, majd visszajutott Németországba, ahol egy milliárdos müncheni sörfõzõ gyûjteményének darabja lett. A férfi halála után pedig özvegye eladta a Mercedest. Arra, hogy kinek, az autókereskedõ - elmondása szerint - egy hasznos tippnek köszönhetõen jött rá.

A sötétkék Mercedes 770K típusú autót Bielefeld közelében, egy garázsban találták meg. Tulajdonosa egy gyûjtõ volt, akinek további öt, hasonló, ritka típusú Mercedese volt. Az egyik korábban a náci Németország külügyminiszterének, Joachim von Ribbentropnak a tulajdona volt, míg a többi Hitler tisztjeinek jármûvei voltak.

Az orosz milliárdos az egész Mercedes-kollekciót megvásárolta, több millió euróért - a konkrét árat azonban nem közölték. A becslések szerint egyedül Hitler egykori autója legkevesebb 4, de lehet, hogy akár 10 millió eurót is megér. A német autókereskedõ szerint Hitler Mercedese Moszkvába kerül, az öt másik Mercedesnek pedig vevõket keres - az orosz üzletember megbízásából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!