Ezt a ruhát viselte a Mezőzombori Egyasszony

Középen: a szépséges ruhában
Középen: a szépséges ruhában - © Fotó: Serfőző László
Mezőzombor – Írásos emlékek az 1298-as évtől jegyzik Mezőzombor települést, a dokumentumok böngészésekor bukkantak rá egy régészeti feltárás leírására Megay Géza régész tollából.

A feltárás Mezőzombor község határában, a település legmagasabb pontján, a Bálványdombon történt 1958-ban, akkor jelentették, hogy földmunkák közben emberi csontokat találtak. Mint az kiderült, tizenkét nyughely, egy kisebb honfoglalás kori nagycsalád temetkezési helye került felszínre a mezőzombori Bálványdombon a X. századból.

A Bálványdombot a falu öregjei régebben „Bálványosdombnak” nevezték, amiből arra lehet következtetni, hogy az elnevezés honfoglalás kori lehet, amikor a dombon még állhattak az abban folytatólagosan temetkező lakosok kopjafái, sírokat jelző bálványai, bálványfái. A domb közepén volt eltemetve egy – akkori viszonyok között – gazdagnak számító előkelő hölgy, ezt bizonyították a sírban talált leletek.

honfoglalas-kori-ruhak

A „Zombori Egyasszony” honfoglalás kori öltözetét a miskolci Herman Ottó Múzeumban helyezték el, ennek alapján rekonstruálták a ruhát, amit – egyfajta meglepetésként – az V. Mezőzombori Csülökfesztivál megnyitóján mutattak be a program vendégeinek.

SFL