Ezren tüntettek Balassagyarmaton a kórházukért

A városi kórház tervezett ágyszámcsökkentése ellen tiltakozva mintegy ezer demonstráló vonult végig Balassagyarmat főutcáján a városházától a városszéli kórházig péntek délután – tudta meg a Független Hírügynökség. A kórház előtti nagygyűlésen egészségügyi dolgozók és betegek is részt vettek.

“Ha már a szakmai egyeztetéseket felülírta a politika, akkor nem maradt más, mint a politikai nyomásgyakorlás eszközeivel, ezrek utcai demonstrációval és tízezrek aláírással tiltakozni a balassagyarmati kórház tönkretétele ellen” – fogalmazott Medvácz Lajos, az Ipoly-parti város polgármestere a kórházmentő demonstrációjukról.

A kórházigazgató, dr. Szabó Géza beszédében azt mondta, hogy nincs semmi szakmai alapja az elvonásoknak. A megszűnésre ítélt szemészeti osztályukon például olyan speciális műtéteket végeznek, amelyeket csak egy-két egyetemi klinika vállal.

Az MSZP városi szervezete már az elmúlt napokban törvénytelennek nevezte az önkormányzati vezetők által indított aláírásgyűjtést, és politikai demonstrációnak tartja a kórházi tüntetést.

A fideszes polgármester ugyanakkor azt mondja, szándékosan nem pártalapon szervezték a demonstrációjukat. Az aláírásgyűjtésük pedig egy szolidaritási akció, amit jogban jártas emberek sem találtak kifogásolhatónak – tette hozzá. Felhívta a figyelmet, hogy a jobban finanszírozott, úgynevezett aktív-ágyak száma körül kialakult vitánál is fontosabb, hogy jelenleg azt sem tudja a kórházat működtető önkormányzat, hogy idén mennyi állami támogatást kapnak a kórházfenntartásra.

Balassagyarmat költségvetésében 900 millió forintos hiányt kell kigazdálkodni. A kórházfinanszírozás rendszerét tavaly augusztusban megváltoztatta a szaktárca. Azóta havonta 15-20 millió forinttal nő a balassagyarmati intézménynél is a hiány. Így már a jelenlegi egészségügyi ellátási rendszer sem tartható fenn. Tárgyalni szeretnének erről a miniszterrel, időpontot is kértek két hete, ám még nem kaptak. Hétfőn mindenesetre átadják az aláírásokkal ellátott tiltakozó íveket az Egészségügyi Minisztériumban.Sporthírek