Ezren tüntettek a pásztói kórházért

Mintegy ezren tüntettek vasárnap délután Pásztón az úgynevezett aktív kórházi ágyak radikális csökkentése ellen. A tervek szerint mindössze csak húsz, nagyobb összeggel támogatott, komolyabb ellátást biztosító aktív ágyat finanszírozna a pásztói Margit Kórháznál az egészségkassza. Emiatt azonban az intézmény működtetése gyakorlatilag ellehetetlenül – állítják Pásztó és a kórház vezetői.

A tiltakozó megmozdulást a mátraaljai városban a Fidesz, a Fidelitas, a Magyarok Világszövetsége és a Polgári Összefogás Pásztóért szervezet készítette elő. Sisák Imre polgármester a megmozduláson azt mondta, hogy legalább nyolcvan aktív ágyhoz ragaszkodnak, amelyből 50 lehetne belgyógyászati, 20 műtétes és 10 szülészeti.

A polgármester állítása szerint az egészségügyi reform meghirdetésekor olyan kistérségi ellátórendszer-modellt dolgoztak ki, amelynek létjogosultságát januárban még az egészségügyi miniszter is elismerte. Csakhogy azt később poltikai erőviszonyok szerint felülírták. A Pásztó kistérségében lévő 26 településből 11-ből, ha távolabbi városba kell vinni a beteget, a földrajzi és útviszonyok miatt a betegek életesélye jelentősen romolhat.

Dr. Boczek Tibor, a Margit Kórház igazgatója közölte továbbá: az ágyszámcsökkentéssel orvosszakmák tűnnek majd el Pásztóról, s az új rendszer évi 300 millió forint elvonással jár intézményüknél. Emiatt pedig mintegy száz egészségügyi dolgozó veszítheti el munkáját. A vasárnapi tüntetéssel azt akarták elérni, hogy az egészségügyi tárva vizsgálja felül az álláspontját.