Ezrek tüntettek Luxembourgban az európai megszorítások ellen

Luxembourg, 2011. június 21., kedd (MTI) – Európai szakszervezeti aktivisták ezrei tüntettek kedden Luxembourg belvárosában a megszorító intézkedések ellen.

Az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) felhívására Európa különböző országaiból vonatokkal, illetve mintegy 130 busszal érkeztek a tüntetők, hogy hangosan követeljék az EU-országok kormányaitól: ne a jóléti szolgáltatásokat bontsák le, hanem inkább teremtsenek több munkahelyet.

A nap folyamán Luxembourgban különböző uniós tanácsüléseket tartottak miniszteri szinten, de a konferencia helyszíne távol esik a nagyhercegség fővárosának centrumától, ahol a demonstrációt tartották. A tüntetők leginkább a csütörtökön és pénteken esedékes brüsszeli EU-csúcs résztvevőihez intézték felhívásukat: ott döntenek majd a tervek szerint az uniós országok gazdaságpolitikájának összehangolását célzó különböző intézkedésekről.

Ignacio Toxo, az ETUC elnöke sajtóértekezletet is tartott, ahol kifejtette: a szociális modellt támadni, hanem erősíteni kell. Amellett tört lándzsát, hogy Görögországnak ne 2014-ig, hanem 2016-ig adjanak időt adóssága csökkentésére.

Bernadette Segol, a szakszervezeti szövetség főtitkára azt mondta: nem ellenzik, hogy olyan intézkedéseket hozzanak, amelyekkel egyensúlyba lehet hozni a kiadásokat és a bevételeket, de határozottan ellene vannak annak, hogy a változtatások kizárólag a bérből élőket és a munkásokat sújtsák.