Helyi közélet

2008.07.03. 15:44

Szerkesztőségünkben a "kesznyéteni ügyvéd" és a monoki polgármester

<p>A "kesznyéteni ügyvéd" és a monoki polgármester az Észak-Magyarország és a Borsod Online szerkesztőségében járt csütörtökön délelőtt. Velük beszélgettünk.&#160;<DIA alt="Vendégünk volt a monoki polgármester és a kesznyéteni ügyvéd " height="700" width="900"><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Vend_g_nk_volt_a_monoki_polg_rmester__s_a__/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Vendégünk volt a monoki polgármester és a kesznyéteni ügyvéd " src="http://apps.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA></p>

Az Észak-Magyarország és a Borsod Online szerkesztőségében járt csütörtökön délelőtt a halálesettel végződött kesznyéteni ügy gyanúsítottjának védője és megbízója, a monoki polgármester.

A nyíregyházi dr. Erdei Csaba és Monok független polgármestere, Szepessy Zsolt a kérdésre, hogy miért éppen ők vállalták fel a kesznyéteni férfi védelmét, elmondták, hogy nem ez az első együttműködésük olyan esetben, amikor a vádlottról tudták: hasonlóan nehéz, kiszolgáltatott helyzetben van, illetve volt, mint ez a férfi.

Ellopták a feliratot

Dr. Erdei Csaba szerint számos mentő, enyhítő körülmény szól védence mellett. Többek között az, hogy tíz éve rendszeresen dézsmálják a kertjét, évi több százezer forint kárt okozva neki. Továbbá: többször tett panaszt emiatt, ám a rendőrség tehetetlennek bizonyult – fogalmazott az ügyvéd. Azt is fontos szempontnak tartja, hogy a férfi nem a portája kerítésébe vezette az áramot, hanem egy kicsiny területet kerített körbe, azt, ahol a zöldséget termesztette. A drótban csak este 10 és hajnal 5 között volt áram. Ezt ki is írta, de a kitett feliratot újra és újra ellopták. Egyébként mindenki tudott erről a védekezési módjáról, ami nem egyedi a hasonló településeken – tette hozzá.

Csak elrettenteni...

Az ügyvéd elmondta: a férfi végső elkeserédésben folyamodott ehhez az eszközhöz. A biztosítéknak le kellett volna vágódni – mondta –, a szerencsétlenség előidézésében az esős idő, a felázott talaj is szerepet játszott, mint ahogy bizonyára az is, hogy a behatolók ittasak voltak, és emiatt nem tudtak szabadulni. Az ügyvéd szerint az idős kesznyéteni férfinak se gyilkossági, se testi sértési szándéka nem volt. Elrettenteni akart a kerítéssel, és erről a behatolók is tudtak – jelentette ki az ügyvéd.
Szepessy Zsolt, Monok polgármestere dr. Erdei Csabával teljes egyetértésben úgy ítéli meg, hogy a törvényhozásnak kell lépnie. Egyrészt a szabálysértéssel, illetve az értékhatárral való – mint mondják – visszaélés megszüntetésében, másrészt a kellő szankcionálásban, harmadrészt abban, hogy az embereknek legyen joguk megvédeni tulajdonukat. Ha már erre kényszerítik őket a körülmények – fogalmazott a polgármester és az ügyvéd. Több, nagyobb hatáskört kell adni a rendőrségnek – vélik.

Nem bűnös az áldozat

Mint mondták: elítélik az önbíráskodást, de szerintük ez az eset nem az volt. Szepessy Zsolt hangsúlyozta: nem tartja bűnösnek az áldozatot, társait se, mint ahogy a gyanúsítottat se. A polgármester és az ügyvéd a romló körülmények áldozatának tartja mindannyiukat. Vétkesnek pedig azokat, akik nem munkahelyteremtésre, hanem a szociális segélyen való élésre ösztönző szabályozást teremtettek és tartanak fenn. Az életkörülmények javulása – javítása – hozhat igazi eredményt a polgármester szerint.
Szabados Gábor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában