Ezért lenne jó az egész éves óraátállítás

Ezért lenne jó az egész éves óraátállítás
London  (MTI) – Az egész évre szóló óraátállítás mellett érvelnek brit orvosok, akik szerint télen és nyáron is egy órával előrébb kellene tekerni az órákat.    

  A Brit Orvosi Szövetség cardiffi konferenciájának résztvevői szerint az órák átállítása a későbbiekben segítene az egészség megőrzésében, végső soron pedig életeket mentene. Az intézkedéssel – amelyre a javaslat már a parlament előtt van – Nagy-Britannia gyakorlati szempontból a közép-európai időzónába kerülne – írta szerdán a BBC hírportálja (http://www.bbc.co.uk).
    A javaslat előterjesztői hároméves tesztidőszakot javasolnak a rendszer kipróbálására. Az ötlet támogatói szerint az intézkedés hatására 235 óra többlet nappali fényhez jutnának munka után a britek évente, aminek következtében – más előnyök mellett – 80-100 emberrel kevesebb halna meg az utakon közlekedési balesetben. A  óraátállítás -kutatás a turizmusból származó bevételek emelkedését is előrevetíti.

Korábbi óraátállítás -kísérletek

    A korábbi hasonló változtatási kísérletek a skótok ellenkezése miatt futottak zátonyra, Skócia északi területein télen nem látnának nappali fényt délelőtt 10 óráig. A javaslat ottani támogatói azonban úgy vélik, jobb reggel sötétben autózni munkába, mert akkor még éberebbek az emberek.
    Hasonló “dupla” óraátállításra már volt példa Nagy-Britanniában a II. világháború alatt, amikor a termelékenység növelése céljából, és azért, hogy az emberek biztonságosan hazaérjenek az elsötétítés előtt, egész évben előreállították az órákat.