Ezernél is több helyszínen rendezik meg a Kulturális Örökség Napjait hétvégén

Csaknem hétszázötven épület és egyéb helyszín valamint kétszázötvennél is több sétaútvonal várja idén az érdeklődőket országhatáron belül és kívül a Kulturális Örökség Napjain (KÖN), szeptember 18-án és 19-én. Kertész Margit, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal országos koordinátora a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy olyan épületeket is meg lehet majd nézni, amelyeket máskor nem vagy csak részben nyitnak meg a látogatók előtt. Minden program ingyenes.

Szeptember 18-án és 19-én rendezik meg idén a Kulturális Örökség Napjait. Hétszázötvennél is több olyan épületbe mehetnek majd be az érdeklődők Magyarországon és a határokon túl, amelyeket egyébként nem vagy csak részben nyitnak meg a látogatók előtt. Az idei Kulturális Örökség Napjai program témája a “Felemelő század ” lett a reformkorra emlékezve. Kertész Margit elmondta, hogy a legismertebbnek számító Magyar Nemzeti Múzeumon és a Magyar Tudományos Akadémián kívül számos épületünk van ebből a korszakból, több településen épültek megye- és városházák, kastélyok, kúriák és lakóházak is akkor, amelyek most megnyílnak a látogatók előtt.

Az idei év kiemelkedő programja lesz a Templomok éjszakája: 56 (Budapesten 24, vidéken 30, kettő pedig a határokon túl, Révkomáromban és Somorján) templom készül esti programokkal. Az egyházi gyűjtemények és püspöki rezidenciák is megnyitják majd kapuikat, köztük az Érseki Főkáptalani Levéltár Veszprémben, Vácott és Székesfehérváron a Püspöki Palota, a Nagypréposti Palota Egerben, a Püspöki Udvarbíróház Győrben.

A budapesti Palotanegyed ajánlja a fővárosban a legtöbb helyszínt, huszonöt épületet és négy sétaútvonalat, valamint itt rendezik az I. Tudományfesztivált is. A Sándor-palota is várja a látogatókat, egy csoportot a köztársasági elnök fogad majd. A fővárosban idén először tekinthető meg a Fővárosi Vízművek kőbányai medencéje, a BKV Baross kocsiszínje, visszatérő helyszín a Műszaki Múzeum Tatai Raktára mellett a Budapesti Kutatóreaktor, a kőbányai pincerendszer és a Ferenc Áramátalakító. Vidéken most először lovardák is szerepelnek a programban.

A Kulturális Örökség Napok célja, hogy az emberek figyelmét ráirányítsák az ország szellemi örökségére, az épületek értékeire – mondta Kertész Margit. A program ötlete Franciaországban született 1984-ben, először a Benelux államok, majd Skócia, az Egyesült Királyság, Málta, Svédország csatlakozott, Magyarországon tizenöt éve tartják meg.

A programok ingyenesek. További információk a www.oroksegnapok.hu internetes oldalon olvashatók, de megjelent egy ingyenes programfüzet is, amelyben minden részlet megtalálható.
hirdetés


hirdet�s